Свет

Индија: Да се избегава реч рат на састанку Г20

Званичници у Индији забринути су да ће састанак Г20 лидерима послужити за расправу о додатним санкцијама Русији
Индија: Да се избегава реч рат на састанку Г20www.globallookpress.com © Pavlo Gonchar/Keystone Press Agency

Индија је донела одлуку да се на састанку Групе 20 избегава употреба речи "рат" у било којој прилици, док ће појам "криза" бити толерисана.

Индијски званичници ове недеље угостиће шефове финансијског сектора најбољих светских економија и челнике централних банака, којима ће бити ускраћено да у заједничким изјавама помињу "рат у Украјини", саопштио је добро упућен извор.

То би значило да се одступа од договора који су лидери постигли прошле године на Балију када су позвали на јединство и глобални развој. 

Поновно отварање дебате о терминологији који се односи на Русију и Украјину ризикује да засени друге приоритете које је Индија поставила као овогодишњи домаћин, наводи извор.

Званичници у Индији такође су изразили забринутост да ће састанак Г20 лидерима послужити за расправу о додатним санкцијама Русији, што би скренуло пажњу са других, приоритетних тема.

Портпарол индијског министарства финансија одбио је да коментарише ове наводе, преноси "Блумберг".

У догађају од највећег значаја индијског председавања Г20 до сада, шефови финансија и централни банкари састаће се у Бангалору од 24. до 25. фебруара како би разговарали о питањима као што су отписивање дугова сиромашнијим земљама, глобалним економским и политичким предикцијама и пореским аранжманима.

Геополитички значај Индије за САД и њене савезнике је порастао заједно са америчким тенденцијама да спутају успон Пекинга, док истовремено Индија одржава блиске везе са Русијом у покушају да обезбеди јефтинију енергију и оружје. 

image