Свет

Орбан: Мађарска је у Европи коју су ослабиле САД и санкције, једини здрав глас разума

Мађарски премијер оценио да су санкције које је ЕУ увела Русији на наговор САД, ослабиле економску моћ Старог континента
Орбан: Мађарска је у Европи коју су ослабиле САД и санкције, једини здрав глас разумаwww.globallookpress.com © Christoph Soeder/dpa

Мађарски премијер Виктор Орбан оценио је да је америчка администрација у Бриселу неограничено заступала своје интересе, због чега је моћ Европе ослабила.

Реакција на сукоб у Украјини, цунами санкција почели су да слабе европску економију, док Америка, богата јефтиним енергентима, уопште није била погођена тим проблемом, рекао је Орбан својим присталицама у Балатонфиреду.

Како преноси "Мађар Немзет", Орбан је оценио да је за само годину дана Европа изгубила независност, економску и војну моћ.

У овој ситуацији, према речима премијера, Мађарска мора да заступа сопствене интересе, јер само тако може да изађе "неоштећена" и ојачана из периода сукоба.

То значи, према речима Орбана, бранити независност Мађарске и "промировну" позицију од Бајденове администрације и Брисела.

Неопходно је сачувати снагу мађарске привреде, што значи да се мора водити рат против инфлације, морају се заштитити послови, породице и стари. И коначно, али не и најмање важно, војна снага Мађарске мора бити ојачана, пошто је за мир потребна снага, поручио је Орбан.

Орбан је поручио да је у националном интересу његове земље да се не меша у сукоб у Украјини и поновио да Будимпешта неће успоручивати оружје Кијеву.

"Не подржавамо никога јер у овом рату не може бити победника", рекао је Орбан. Према његовом мишљењу, Русија не може да победи јер је цео западни свет стао иза Украјине. А Русија је нуклеарна сила, и нуклеарна сила не може бити сатерана у ћошак, јер би могла да започне нуклеарни рат, упозорио је он.

Орбан се поново осврнуо на питање санкција Москви и оценио да је увођењем истих, Брисел нашкодио Европи.

"Санкције су биле усмерене на Русију, али су погодиле Европу", рекао је он.

Русија и западне мултинационалне компаније су зарадиле много новца од санкционисане инфлације, пошто је 2022. године, према прогнозама, профит светске индустрије нафте и гаса повећан са 500 милијарди на 834 милијарде долара.

Орбан је рекао да је у Мађарској екстра профит пријављен код енергетских компанија, банака, пословних банака и фармацеутских компанија и додао да се тај профит користи за финансирање и заштиту државних "режија".

image