Свет

У Британији незапамћена несташица воћа и поврћа: После парадајза и краставца, на ред дошао празилук

Већина највећих супермаркета у земљи, наметнула је ограничења купцима
У Британији незапамћена несташица воћа и поврћа: После парадајза и краставца, на ред дошао празилукwww.globallookpress.com © Martyn Wheatley/Keystone Press Agency

Узгајивачи поврћа у Великој Британији, пре свега парадајза, паприке и краставца, упозорили су грађане на несташице које би могле да потрају до месец дана, а њима су се данас придружили и произвођачи празилука.

Потрошачи су позвани на рационализацију употребе празилука, јер би залихе могле да нестану до априла. До дефицита је дошло, како су пољопривредници открили, услед високих температура и недовољних падавина.

Тим Кејси, председник Удружења узгајивача празилука, рекао је да ће купци можда морати да се ослањају на увоз и током маја и јуна.

"Суша и високе температуре током лета успориле су раст лука. Иако смо наводњавали ову културу, све што смо заиста постигли било је да их одржимо у животу и спречимо њихово умирање", рекао је он и додао да упркос повољним временским приликама током јесени, нису успели да надокнаде изгубљено време. 

Већина највећих супермаркета у земљи, попут Теска, Асда и Морисонса, наметнула је ограничења купцима у куповини салата, воћа и поврћа услед отежаног снабдевања због лошег времена и високих трошкова енергије у пластеницима у Мароку, Шпанији и Холандији.

Национална унија фармера упозорила је крајем прошле године да би Британија могла да зађе у кризу прехрамбене безбедности након што су многи фармери смањили производњу 2022. услед превеликих трошкова за енергију, сточну храну и ђубриво.

Министарка за животну средину, храну и рурална подручја Тереза Кофи предложила је да британски потрошачи једу више ротквица уместо увезене хране, због чега се убрзо нашла на удару и подсмеху јавности. Ова њена реплика неодољиво подсећа на речи које су приписиване француској краљици Марији Антоанети, која је народу који није имао хлеб, рекла да једу колаче.

image