Економија

Француској прети несташица струје: Искључена готово половина реактора

Корозија у цевима, редовно одржавање и раднички штрајкови одложили су планове да нуклеарке до краја зиме буду потпуно оперативне
Француској прети несташица струје: Искључена готово половина реактораAP © AP Photo/Jean-Francois Badias

Фронт енергетске сигурности Француске је попут "Мажино линије": изгледа робусно, али је, уствари, неефикасан. Попут одбрамбених утврђења из Другог светског рата које је немачка војска релативно лако заобишла и ушла на француску територију.

Сликовито поређење употребљено је у чланку "Вол стрит џурнала" у којем се констатује да је готово половина нуклеарних реактора у земљи, 26 од 56, искључена због одржавања или проблема са корозијом у цевима које хладе језгро реактора.

Док се Стари континент суочава са највећом енергетском кризом од 1970. године, "нуклеарна флота" која је требало да буде прва линија одбране француске енергетске безбедности се распада, а планирани радови трајаће дуже него што је првобитно предвиђено. Поново пуштање у рад појединих реактора биће одложено за шест недеља.

Француска касни са плановима да нуклеарне реакторе пусти у погон ове зиме након серије испада, што буди страх да један од кључних европских произвођача струје неће моћи да одговори "притиску Русије на снабдевање континента енергијом".

Корозија у цевима, која се појавила као проблем у више реактора, и талас радничког незадовољства, који је изазвао штрајкове широм земље, кумовали су компликовању ситуације са поправком и одржавањем кључне енергетске инфраструктуре, иако су поједини стручњаци упозоравали да је план ЕДФ-а, француског енергетског гиганта и власника највише нуклеарних електрана на свету, о брзини којом ће моћи да отклоне све кварове био преамбициозан.

Проблем са корозијом откривен је прошле године у једној од најмлађих нуклеарних електрана "Сиво" и то на деловима цеви под високим притиском у близини језгра реактора. Убрзо је откривено да и низ других реактора има сличан проблем, а поједини званичници сматрају да су разлог томе измене које је на њима урадила америчка компанија "Вестингхаус електрик". Поправке су веома сложене и подразумевају рад у радиоактивном простору постројења, што значи да је време које радници смеју ту да проведу ограничено како би се смањила изложеност зрачењу.

Уз то, вртоглави раст животних трошкова и цена енергената извео је на улице француских градова хиљаде радника, међу њима и запослене у 18 нуклеарних реактора ЕДФ-а, што је одложило њихово поново пуштање у погон за неколико недеља. "Вол стрит џурнал" цитира званичницу ЕДФ-а која је рекла да обустава рада није довела до одлагања поправки у око 12 реактора. Ипак, када су  компанија и синдикати постигли договор о повећању плата у петак, из француског енергетског регулаторног тела је упозорено, да ако се радници што пре не врате на посао, расте ризик да неће бити струје.

 

 

image