Свет

Пропао украјински перформанс у Берлину: Уништени руски тенк прекривен цвећем

Немци нису "пали" на украјинску провокацију, поручено из руске амбасаде у Берлину
Пропао украјински перформанс у Берлину: Уништени руски тенк прекривен цвећемGetty © Steffi Loos / Stringer

Грађани Берлина претворили су уништени руски тенк, који су присталице Кијева поставиле испред руске амбасаде у немачкој престоници, у споменик жртвама сукоба у Украјини, тако што су возило прекрили цвећем.

Тенк Т-72 појавио се у центру Берлина у петак – на прву годишњицу сукоба у Украјини. Активисти "Берлин стори бункер" музеја добили су дозволу од градских власти, после дуге правне битке, да изведу свој "перформанс" испред амбасаде.

Тенк, који је наводно оштетила мина у кијевском предграђу Буча крајем марта и касније пребачен у Немачку, требало је да да симболизује неуспех Русије у Украјини, објаснио је кустос музеја Виланд Гибел.

"Овај тенк значи да ће се режим срушити, претвориће се у гомилу смећа, баш као и овај тенк", рекао је Гибел.

Међутим, људи у Берлину, који су протеклог викенда изашли на улице у знак протеста због слања оружја Кијеву, дали су другачије тумачење. Донели су бројно цвеће на тенк, и на њега поставили антиратне транспаренте позивајући на мирно решење сукоба, укључујући и класик: "Водите љубав а не рат".

Руска амбасада у Берлину навела је да "провокација" украјинских пристала "није наишла на разумевање, подршку и симпатије Немаца" који су се "недвосмислено изјаснили за мирно решење украјинског сукоба, против ескалације пумпањем кијевског режима немачким оружјем".

Руске дипломате су захвалиле свима који су положили цвеће на тенк, за који је речено да је постао "симбол борбе против неонацизма у Украјини".

Портпаролка руског Министарства спољних послова Марија Захарова изјавила је да су украјинска влада Владимира Зеленског и њене западне присталице издвојили "милионе" за разне вратоломије посвећене годишњици сукоба. Већина овог новца је "украдена", док су се инсталације које су направљене од преосталих сума показале „толико неталентоване да су се изјаловиле“, написала је она на Телеграму.

Последњих месеци Москва је више пута истицала своју спремност да тражи дипломатско решење кризе. Међутим, влада је оптужила Кијев и Запад да дају "неприхватљиве" предлоге који показују да нису заинтересовани за мир.

image