Србија и Балкан

Бивши министар за КиМ тврди: Ево шта пише у мапи пута о којој се разговарало у Бриселу

План имплементације европског плана за КиМ ступиће на снагу тек када, и ако, тај план уопште и буде потписан
Бивши министар за КиМ тврди: Ево шта пише у мапи пута о којој се разговарало у Бриселу© Tanjug/AP Photo/Virginia Mayo

Бивши министар за КиМ Горан Богдановић рекао је да је имао увид у мапу пута за имплементацију споразума о Косову и Метохији о ком се јуче расправљало у Бриселу. Из документа произилази да за имплементацију договореног, када се потпише споразум, имамо рок од 150 дана, објаснио је он.

С обзиром на то да јуче ништа није потписано, то значи и да "мапа пута" није почела да се примењује, односно, да ће овај план имплементације европског плана за КиМ ступити на снагу тек када, и ако, тај план уопште и буде потписан.

"Синоћ сам добио ту мапу пута или боље речено анексе споразума о путу нормализације између 'Косова' и Србије - она садржи осам чланова где се јасно и децидно говори о роковима за испуњавање одређених обавеза које су прихваћене споразумом", рекао је Богдановић за Н1.

Богдановић је прочитао у чланове анекса у скраћеној верзији коју је превео са енглеског:

У 1. члану каже се да је анекс саставни део овог уговора.

У 2. члану описује се редослед догађаја за спровођење споразума. Ови догађаји произилазе из обавеза странака наведених у члановима 1, 4 ,7, 8, 9 и 10 основног споразума. Сви остали споразуми ступају на снагу потписивањем основног споразума – значи 2,3, 5 и 11 ступа на снагу одмах по потписивању основног споразума.

3. члан каже – најкасније 15 дана након потписивања споразума менаџерски тим ће представити први нацрт статута како би се обезбедио одговарајући ниво самоуправљања за српску заједницу на "Косову", за преговоре о статуту уз посредовање ЕУ.

Члан 4. који каже да ће након представљања нацрта статута и отпочињања преговора о њему, стране омогућити да одмах ступи на снагу а подразумева под А – признаје диплома, таблица, пасоша, царинских печата и под Б размену сталних мисија.

Члан 5. где се каже да се стране обавезују да ће преговоре завршити о договореном статуту, а најкасније до рока договореног у члану 8 (од 150 дана) и да ће Влада "Косова" потврдити и донети уредбу и обезбедити правну одрживост статута.

Члан 6. – најкасније 30 дана од потписивања споразума стране ће формирати заједничку комисију која би требало да врши надзор на импелементацијом споразума под надозором ЕУ.

Члан 7. – у року од 30 дана од формирања комсије, "Косово" ће озваничити статус Српске православне цркве и започеће унутрашњу процедуру за заштиту културне баштине.

"Јако ме брине члан овог анекса", рекао је Богдановић и додао да се ниједан од представника СПЦ још није огласио о предлогу.

Чињеница је, међутим, да СПЦ до сада није ни могла да се оглашава о француско-немачком предлогу, јер је он до синоћ био тајна.

Члан 8. – у року од 150 дана након потписивања споразума ЕУ ће са осталим донаторима организовати конференцију на високом нивоу за усвајање посебног пакета за финансијску подршку и инвестиције. Конференција се неће реализовати док ЕУ не процени да све одредбе споразума нису испуњене.

Он наводи да овај анекс, односно мапа пута, није усвојена и да се о њој разговарало у Бриселу, те да га нису прихватиле ниједна ни друга страна.

Не зна се, како додаје, ко није желео да дође до прихватања анекса, али је сигурно да за имплементацију договореног, када се потпише споразум имамо рок од 150 дана.

"По овом папиру до ког сам дошао рок за имплементацију споразума је 150 дана од потписивања споразума", истакао је он и додао да рокови још не теку и чека се да се споразум потпише.

У међувремену ће се, како каже, водити шатл дипломатија да до тога дође.

image