Србија и Балкан

Вучић са Вархељијем: Вечерас ћу говорити о свим теоријама завере

Председник Србије и комесар ЕУ за суседску политику и проширење састали су се поводом потписивања споразума о изградњи брзе пруге Београд-Ниш
Вучић са Вархељијем: Вечерас ћу говорити о свим теоријама завере© FOTO TANJUG/ STRAHINJA AĆIMOVIĆ

Председник Србије Александар Вучић угостио је данас комесара Европске уније за суседску политику и проширење Оливера Вархељија. Председник је на станици Прокоп сачекао комесара.

Вучић је на конференцији за новинаре рекао да ће вечерас говорити о свим "теоријама завере" и "неозбиљним људима".

На питање намењено Вархељију поводом јучерашњег трилатералног састанка председника Србије у Бриселу, да ли ће се и на Србију односити поштовање Повеље УН о територијалном интегритету сваке државе чланице као кључног принципа међународног јавног права, а што је наведено у јучерашњем плану за нормализацију односа између Београда и Приштине, председник Србије је одговорио да "неће".

"Не знам како су се сви изненадили, а све чланове сам лично прочитао у Скупштини. Вечерас ћу темељно и детаљно да говорим о свему. Од народа ништа нисам крио нећу ни данас ни сутра. Ништа нисам сакрио у Скупштини, у ЕУ знају добро шта сам рекао свим званичницима и Макрону и Шолцу и Мелони", навео је председник одговарајући на питање шта је јуче договорено у Бриселу.

Он је указао да Србија другачије види ситуацију на КиМ од 22 земље ЕУ, што, како наводи, није ништа ново.

Вучић је поновио да ће вечерас одговорити на све "неистине и манипулације", али и о "будућности Србије, што је много важније."

Потписан грант за изградњу брзе пруге Београд-Ниш 

Прва транша инвестиционог гранта за изградњу брзе пруге Београд-Ниш од 598 милиона евра, у оквиру финансијског пакета за железнички Коридор 10, потписана је данас у возу у присуству председника Вучића и комесара Вархељија.

Споразум су потписали шеф регионалног представништва Европске инвестиционе банке (ЕИБ) за Западни Балкан Алесандро Брагонзи и министар грађевинарства Горан Весић.

Након потписивања Вучић се захвалио ЕУ рекавши да је 600 милиона највећи бесповратни износ који је Србија добила од блока.

Након састанка окупљенима се прво обратио комесар ЕУ. Он се захвалио на добродошлици и истакао да је ово значајан дан симболичан за Србију и Западни Балкан.

"Потписан је велики развојни пројекат за цео регион. ЕУ даје 600 милиона евра бесповратне помоћи. Ово треба да донесе нова радна места, воз треба да пружи могућност грађанима Србије да до престонице стигну много брже", рекао је Вархељи.

Вучић се на крају обраћања захвалио европском комесару и исказао наду да ће Србија моћи да иде у корак са развијеним европским земљама што се нивоа услуга тиче, указавши да су инвестиције попут брзе пруге Београд-Ниш потребне и због стопе раста, како би Србија могла да смањује "разлику између себе и најразвијенијих европских земаља."

"Ми се мењамо, али Србија се мења на боље, постаје уређенија и лепша и сигурнија", закључио је Вучић.

image