Свет

Мишел тражи више пара за путовања: Турнеја због ситуације у Украјини

Буџетски захтеви вероватно ће разбеснети неке европске владе које сматрају да председник Европског савета троши превише времена на спољну дипломатију
Мишел тражи више пара за путовања: Турнеја због ситуације у Украјиниwww.globallookpress.com © Presidential Office of Ukraine

Званичници ЕУ захтевају повећање средстава за канцеларију председника Европског савета Шарла Мишела за 27,5 одсто, односно за 500.000 евра, због већег броја међународних путовања услед дешавања у Украјини.

Буџет за Мишелову канцеларију би се повећао са два милиона евра на 2,5 милиона евра 2024. године, пише "Политико" који је имао увид у интерни документ. 

Наводи се и да су разлог за повећање углавном "путни трошкови" због интензивних међународних активности повезаних са сукобом Русије и Украјине.

"Политико" наводи да ће буџетски захтеви вероватно разбеснети поједине европске владе, које су већ забринуте да Мишел троши превише времена на спољну дипломатију уместо на координацију земаља ЕУ.

У документу се наводи и да већа буџетска процена одражава повећање плата изазвано инфлацијом, као што је случај и у другим одељењима Европског савета, односно очекује се да ће плате у ЕС у просеку порасти за 6,1 одсто.

Портпарол Шарл Мишела нагласио је да је у питању "технички документ у чију израду кабинет није био укључен или консултован", као и да се кабинет не меша у ову врсту поступка.

Према једној од табела у документу, путни трошкови у 2022. години износили су 1,7 милиона евра, а за 2024. се очекује да ће они порасти на 1,9 милиона евра, што ће довести до повећања од 12 одсто.

Неке земље ЕУ су скептичне према таквом програму путовања председника Европског савета. Ради се о буџету за 2024. годину, која је "још далеко", па је упитно да ли се повећање трошкова може оправдати ситуацијом Русије и Украјине, рекао је један дипломата ЕУ.

Документ је упућен Одбору за буџет, где ће бити разматран.

image