Свет

Фон дер Лајен и Шарл Мишел: Дисфункционално партнерство у срцу ЕУ

Лични сукоб двоје званичника подигао је институционалну неусклађеност европских тела на нови и виши ниво, а овај однос утиче и на готово све апсекте кризе унутар ЕУ
Фон дер Лајен и Шарл Мишел: Дисфункционално партнерство у срцу ЕУGettyimages.ru © Sean Gallup

Када се следеће недеље на самиту Г20 на Балију буду састали лидери најмоћнијих земаља света не треба очекивати да ће Европска унија представљати јединствен фронт, пише "Политико".

Уместо да раде координисано, два највиша званичника Европске уније - председница Европске комисије Урсула фон дер Лајен и председник Европског савета Шарл Мишел - ће се међусобно избегавати, а особље које организује путовање, према стриктним упутствима, добро ће пазити да се њихови термини не поклопе.

Укратко, откако су пре три године започели своје мандате, односи Фон дер Лајенове и Мишела доживели су "изузетан слом", наводи "Политико", а особље ова два тела практично не коминуцира. Овај однос је отишао тако далеко да два висока званичника ЕУ једно другом блокирају састанке чак и са страним званичницима. 

Њихово "дисфункционално партнерство" не утиче само на законодавну и политичку агенду ЕУ, која зависи од деликатног међуинституционалног балансирања, већ такође нарушава углед Уније.

Фон дер Лајенова се неће састати са председником Кине

Један од централних догађаја на самиту Г20 биће састанак Мишела и кинеског лидера Си Ђинпинга, који би требало да се одржи на маргинама самита. С обзиром на поделе унутар ЕУ око питања будућих односа са Пекингом, то ће бити значајан састанак, али Фон дер Лајенова на њега није позвана. Разлог је то што је она одбила да позове Мишела на састанак са индијским премијером Нарендром Модијем, на самиту Г7 у Немачкој у јуну.

Ривалство између Комисије и Савета дуго је представљало проблем због инхерентних структуралних тензија унутар система ЕУ.

Европска комисија је извршна рука ЕУ, што њеној председници даје најзначајнији положај у скоро свакој европској иницијативи. Европски савет је место где се састају шефови држава и влада како би предлоге претворили у законе. Његов председник игра улогу координатора, модерирајући дебату између доносилаца одлука, и та позиција је вероватно најближа месту где лежи права моћ ЕУ.

Ове важне функције се преклапају у многим областима. Лични сукоб Фон дер Лајенове и Мишела ствара додатну конфузију у једном "старом питању: кога зовете кад желите да позовете Европу?" Постоји, додуше, и трећа европска институција: Европски парламент, са сопственим председником, који обезбеђује трећи центар моћи, али парламент се обично сматра за њиховог "млађег брата."

Међуинституционална неусклађеност европских тела

Лични сукоб садашњих званичника подигао је међуинституционалну неусклађеност европских тела на нови и виши ниво, тврде бројни званичници ЕУ, укључујући и оне који су радили под претходним администрацијама, када је Жан-Клод Јункер био на челу Комисије, а Доналд Туск председник Савета.

Током дискусија о глобалној прехрамбеној кризи, представници Уједињених нација доживели су немало изненађење када је један виши службеник ЕУ, који је раније учествовао у разговорима, изненада са њих искључен.

"Комуникација је потпуно заказала", рекао је један званичник, који је желео да остане анониман.

Фон дер Лајенова на каучу

Од почетка, када су 2019. године Фон дер Лајенова и Мишел стали на чело две најмоћније институције ЕУ, чинили су веома чудан пар. Фон дер Лајенова је била министар одбране у влади Ангеле Меркел, која се већином своје каријере бавила унутрашњом политиком; Мишел, бивши белгијски премијер из угледне породице, имао је много више искуства у ЕУ, седећи за столом Европског савета као лидер своје земље.

Њих двоје ипак деле неке биографске сличности. Обоје потичу из породица које се баве политиком. Отац Фон дер Лајенове био је генерални директор одељења ЕУ за конкуренцију 1970-их, а касније је имао успешну каријеру у немачкој политици на државном нивоу. Мишелов отац био је познати белгијски министар спољних послова, комесар ЕУ и члан Европског парламента.

Али у погледу личности, њих двоје су веома различити. Фон дер Лајенова је доктор медицине и мајка седморо деце, која изнад свега цени контролу над околином. Мишел је, пише "Политико", тихи лидер који дели склоност према поезији. Када се прошле године оженио својом дугогодишњом партнерком, позвао је неке званичнике ЕУ на вечеру током које су присуствовали изложби радова британског уметника Дејвида Хокнија у бриселском центру за уметност "Бозар."

Према речима анонимних званичника, однос Мишела и Урсуле фон дер Лајен је започео мирно. "Било је неких мањих неспоразума, али ништа неочекивано", рекао је један званичник ЕУ. Током првих месеци, секретаријат Савета је чак заказивао редовни састанак Мишела и Фон дер Лајенове, који се одржавао једном недељено.

Ови састанци су убрзо престали, али ствари се ипак нису потпуно распале, барем не до априла 2021, када је уследило њихово путовање у Турску и састанак са председником Реџепом Тајипом Ердоганом.

Камере су забележиле реакцију Фон дер Лајенове када је Мишел дохватио једину столицу поред Ердогана, остављајући запањену Урсулу да седи на каучу преко пута турског министра спољних послова. Председница Комисије, прва жена која је заузела ту функцију, касније је рекла Европском парламенту да је "повређена овим инцидентом", окривљујући Мишела за сексизам.

Овај инцидент. назван "Софагејт", убрзо је постао виралан широм света, а међусобна  оптуживања су покренула силазну спиралу у односима, који су се од тада само погоршавали.

Тензије су постале јавне

Овај лични однос почео је да утиче на рад тела ЕУ, тврде званичници обеју институција.

Иако се два лидера повремено појављују једно поред другог на конференцијама за штампу, дијалог о свакодневним питањима готово да не постоји.

Пре него што је Мишел ступио на функцију, лидери Савета и Комисије су се редовно састајали уочи евро-самита са председницима Европске централне банке и Еврогрупе, неформалног тела министара финансија еврозоне. Међутим, од 2019. године, ово окупљање се није догодило, без обзира на то што се ЕУ суочава са све већим економским тешкоћама.

"Особље Савета је принуђено да јури за информацијама попут новинара", рекао је један званичник у седишту ове институције, жалећи се да Комисија не обавештава Мишела о својим предлозима, иако те иницијативе захтевају подршку националних влада. 

Мишелов кабинет обично сазнаје за предлоге Комисије када и представници земаља чланица ЕУ. "То је стална борба да се обе стране натерају да размењују информације", рекао је један званичник Савета.

Тензије су сада постале јавне, посебно у вези са питањем енергетске кризе. Ове недеље, у писму у које је "Политико" имао увид, Мишел критикује Фон дер Лајенову јер није предложила меру ограничења цена природног гаса.

Неповерење се прелило и на питања безбедности. Током пандемије ковида 19, када су шеф кабинета Фон дер Лајенове Бјоерн Зајберт и један комесар ЕУ разговарали са колегом из америчке администрације, европска делегација је одлучила да отпутује на периферију Брисела како би користила безбедну линију у НАТО штабу, радије него да користи објекат Савета преко пута.

"Потребни су нам одрасли људи"

Од почетка сукоба у Украјини, администрација америчког председника Џоа Бајдена је гајила блиске односе са тимом Фон дер Лајенове, посебно блиско сарађујући у области антируских санкција.

Када је у питању распад односа, званичници се углавном слажу да су оба лидера крива: Мишел због инцидената попут "Софагејта", а Фон дер Лајенова због њене склоности да контролише сараднике.

"Обоје су одговорни", рекао је званичник ЕУ. "И у прошлости су постојале тензије, али се најзад све свело на лични ниво. Пре или после, њихови претходници су схватили да је стабилан однос у њиховом интересу." 

Други званичник ЕУ рекао је да однос између ових тела никада није био тако лош.

"ЕУ је у кризи, што захтева окупљање", додао је званичник. "Али ове институције су сада у сукобу. Понекад не постоји ни јасна подела рада. Потребни су нам одрасли људи у овим институцијама."

image
Парада победе у Москви уживо на РТ Балкан
banner