Свет

Британским специјалцима забрањен ТикТок: Страхују од руских и кинеских шпијуна

Идентитети припадника британских специјалних снага су државна тајна и њихово објављивање је забрањено у медијима
Британским специјалцима забрањен ТикТок: Страхују од руских и кинеских шпијунаwww.globallookpress.com © Sgt. Thoman Johnson/Keystone Press Agency

Свим оперативцима Специјалних ваздушних снага Велике Британије (САС), забрањено је да на својим телефонима користе ТикТок и друге апликације и друштвене мреже.

Обавештајци страхују да би земље попут Кине и Русије путем ових апликација могле да дођу до података који би могли да им помогну у идентификацији припадника специјалних снага, скривених локација у Великој Британији и иностранству, па чак и да угрозе тајне операције, преноси "Дејли мејл".

Упозорење је издала обавештајна и безбедносна јединица специјалних снага. Идентитети припадника британских специјалних снага су државна тајна и њихово објављивање је забрањено у медијима.

Пуковник Фил Инграм, бивши официр војне обавештајне службе, тврди да су апликације једна од највећих претњи које непријатељске обавештајне службе користе за циљање појединаца.

"Не ради се само о подацима које прикупљају легално када корисник прихвати одредбе и услове, већ и о додатним информацијама које успут покупе", каже Инграм.

"Ниједан припадник војске не би требало да има апликацију кинеског порекла на било ком уређају, званичном или приватном, јер је ризик од компромитовања података једноставно превелик", навео је он.

Сличне забране већ су донете у Сједињеним Америчким Државама, Канади и деловима Европске уније.

image