Србија и Балкан

РТ Балкан истражује: Тачка 4 европског плана - трик Запада

"Косово" неће тежити чланству у Уједињеним нацијама без експлицитне сагласности свих пет сталних чланица Савета безбедности УН, међу којима су Русија и Кина, наводно пише у Мапи пута за имплементацију европског плана за КиМ
РТ Балкан истражује: Тачка 4 европског плана - трик ЗападаGetty © Drew Angerer

Тек што је завршен састанак председника Србије Александра Вучића и премијера привремених приштинских институција Аљбина Куртија, уз посредовање Европске уније у Бриселу, специјални изасланик ЕУ за дијалог Београда и Приштине Мирослав Лајчак и званичник САД Габријел Ескобар сели су да праве такозвану Мапу пута за имплементацију европског плана за КиМ.

Нови састанак заказан је за 18. март у Охриду, када би требало да буде познато више детаља о Мапи пута, а лист "Нова" објавио је данас информацију како ће тачка 4 европског плана, у којој се наводи да се Србија неће противити чланству такозваног Косова у међународним организацијама, бити измењена.

"'Косово' неће тежити чланству у Уједињеним нацијама без експлицитне сагласности свих пет сталних чланица Савета безбедности УН - Француске, Велике Британије, Сједињених Америчких Држава, Русије и Кине", наводно пише у Мапи пута за имплементацију који је објавила "Нова".

Саговорници РТ Балкан сагласни су да је у питању трик Запада, након што је Србија јасно ставила до знања да је чланство "Косова" у УН црвена линија, и истичу да ће Русија и Кина бранити интересе Србије у Савету безбедности УН, али је потребно да и сами чувамо своје интересе тако што ћемо одбити овакав предлог.

Некадашњи министар спољних послова СР Југославије Живадин Јовановић каже за РТ Балкан да је ова измена направљена да би изгледала као уступак Србији, иако то суштински није. Јовановић истиче да је у питању мамац за Србију који је апсолутно без икакве вредности.

"Јасно је да нико не може постати чланица УН без одлуке Савета безбедности, а одлука СБ УН се не може донети без консензуса свих сталних чланица", подсећа наш саговорник.

Он додаје да је извесно да Русија и Кина, као сталне чланице СБ УН, подржавају поштовање Резолуције 1244 у којој се гарантује суверенитет Србије.

"Ово је једна констатација која треба да буде нека врста мелема Србији на рану отцепљења. Мислим да је ово из арсенала чувања образа жртви, то је чиста козметика која омогућава Србији да својој јавности устврди да је успела, јер тамо стоји да КиМ неће тражити чланство у УН без сагласности сталних чланица", каже Јовановић.

Овакву измену Јовановић види као тактички потез да се Србија одобровољи да прихвати закључивање предложеног споразума и иде у његову имплементацију, што је супротно Уставу Србије и Резолуцију 1244. Такође, наш саговорник напомиње да је овај предлог сличан ономе што је била Заједница српских општина, чије оснивање је споразумом обећано, те да је Београд повукао своје државне институције са севера КиМ а на крају није добио ништа.

Он додаје да је Русија до сада била принципијелна, исто као и Кина, те да су обе земље поштовале Резолуцију 1244 за коју су и гласале у УН, те не види разлог да тај пријатељски однос према Србији буде промењен.

Према његовим речима, Србија мора да се одупре, не само чланству тзв. Косова у УН, већ и у свим међународним, па чак и регионалним организацијама чије чланице су суверене државе.

"Запад је прихватио тактику корак по корак, да доведе Србију до признања КиМ као тачке без повратка. Погрешни су сигнали када Србија каже да се противи чланству 'Косова' али не може да га спречи. Не може Србија предати своју судбину чланицама НАТО-а и издати своје традиционалне пријатеље", наводи Јовановић.

Покушај да се одговорност пребаци на Русију и Кину

Политички аналитичар Драгомир Анђелковић каже за РТ Балкан да Србија не може да очекује од својих пријатеља - Русије и Кине, да бране њене интересе, а да она ћути. 

"Предложено решење је несхватљиво у међународним односима, да земља нема право да заузме став о чланству сецесионистичке територије у кровној међународној организацији какве су УН. Мислим да се ради о дуплом понижењу Србије. Прво, што се од нас тако нешто тражи и показује наша беспомоћност, друго, зашто би тако нешто ми прихватили? Мислим да је овакво решење апсолутно неприхватљиво", каже Анђелковић.

Он додаје да се оваквим предлогом одговорност пребацује на Русију и Кину, па би оне испале криве за улазак "Косова" у УН, а не Запад који на томе инсистира.

"Мислим да ово у старту не сме да се прихвати, јер је то даље изговор за кварење односа Србије са Русијом и Кином", сматра Анђелковић.

Наш саговорник напомиње да није питање само чланства у УН, што председник Србије изричито одбија, већ и чланство "Косова" у осталим агенцијама УН попут УНЕСК-а.

"Замислите да 'Косово' уђе у УНЕСКО, онда наша културна баштина на КиМ није више наша него косовска, Грачаница није српско наслеђе већ косовско. Зато је кључно да се дефинише да нема уласка 'Косова' у организације", каже Анђелковић.

Тактика слуђивања јавног мњења

Аналитичар Бранко Павловић каже за РТ Балкан да вест о Мапи пута показује да садржина европског плана није договорена и да је трик Запада у томе да се избаци формулација "столица у УН", јер су схватили да за 80 одсто грађана Србије није прихватљиво чланство "Косова" у УН.

"Зато праве разне механизме успостављања државности тзв. Косова а да нема одредби о столици у УН, јер им је пре свега важно да направе могућност да Косово уђе у НАТО као држава, те ће као држава тражити присаједињење са Албанијом, па јој признање државности у УН неће ни бити потребно", сматра Павловић.

Према његовим речима, у питању је пацификација мњења у Србији да се обмане како на столу није непристојна понуда Србији да прихвати чланство "Косова" у УН. Истиче да је потребно да Србија одбије и друге облике државности тзв. Косова.

"Читав предлог је срачунат на то да Резолуција СБ УН 1244 нема никаквог значаја, да Србија сама својим потписом створи услове који ће омогућити 'Косову' да буде држава мимо Србије", каже наш саговорник.

Павловић напомиње да је ова измена направљена како би се даље слуђивало јавно мњење у Србији, јер је јасно да грађани не прихватају чланство у УН, али ако их питате да ли су за уговор о нормализацији односа где се не спомиње, и неће бити пријема у УН, онда се грађани поколебају и кажу да ће можда размислити.

"На тој разлици у перцепцији грађана наши западни непријатељи играју и све што раде треба даље да слуђују јавно мњење, а наше је да укажемо да је читав предлог, од почетка до краја неприхватљив јер је прожет концепцијом признавања државности 'Косова'", рекао је Павловић.

image