Србија и Балкан

Тачка 7 европског плана камен спотицања за Приштину: ЗСО неће бити у формалној вези за Србијом

Тачка 7 је цена коју ће `Косово` платити за признање. То значи већу аутономију Србима на `Косову` у односу на оно што им пружа Устав Косова и Ахтисаријев план
Тачка 7 европског плана камен спотицања за Приштину: ЗСО неће бити у формалној вези за Србијом© Vedat Xhymshiti/ZUMAPRESS.com/Printscreen Kosovo Online

Члан седам европског плана за решење статуса КиМ, изгледа да је трн у оку приштинских политичара и политичких аналитичара.

Потпредседница Демократске партије тзв. Косова, Вљора Читаку, изјавила је данас да је члан седам предлога Европске уније за нормализацију односа између Београда и Приштине "више од Заједнице српских општина".

Слично мисли и професор политичких наука Неџмедин Спахиу, према чијим речима "већа аутономија за Србе" представља "цену којом ће `Косово` платити признање од стране Србије".

Читаку тврди да тај члан Шолц-Макроновог плана даје аутономију Србима на КиМ, а отвара и пакет Мартија Ахтисарија, кроз статус Српске православне цркве.

У интервјуу за "Косова Прес", Читаку је рекла да је премијер привремених приштинских институција Аљбин Курти направио погрешне рачунице у дијалогу, настављајући `статус кво` са Београдом и додала да нема ништа конкретно о потенцијалним користима Приштине од договореног споразума са Београдом.

Читаку сматра да члан седам отвара свеобухватни пакет председника Ахтисарија, пакет на коме је изграђен уставни и правни поредак на КиМ.

Прво говори о аутономији за Србе на КиМ и друго, нови елемент је питање Српске православне цркве.

"Верујемо да је ово питање веома добро решено пакетом председника Ахтисарија и постојећом законском инфраструктуром на `Косову`. Тенденције су да се створи етницитет сличан ономе што смо видели у Црној Гори, јасно је да је премијер сагласан по овом питању. Тачка 11 говори о имплементационом анексу и јасно је да су се стране и по овом питању сложиле... Аутономија превазилази Асоцијацију, нема сумње. За спровођење споразума за Удружење постоји посебан члан у документу", рекла је она.

Читаку је чак додала да у овом споразуму нема елемента који би подразумевао де факто признање, а још мање за признање де јуре.

Према њеним речима, Курти је својим погрешним понашањем у овом процесу деградирао дијалог са Србијом.

"Сада ћемо имати нови `статус кво`, премијер је направио погрешну рачуницу, мислио је да ће поновно отварање старих споразума променити формат дијалога и резултат. Али, нажалост, он је то само деградирао и данас имамо споразум који ће донети нови `статус кво`, али њиме није завршен процес дијалога са Србијом", додала је она.

У међувремену, она је довела у питање потенцијалне користи за Приштину у међународној арени након овог споразума.

"Није било ништа конкретно у том нацрту договора о могућим користима `Косова` у овом процесу. Реченица да Србија неће кочити `Косово` у европским интеграцијама, постојала је и у претходним споразумима. Али оно што спречава `Косово` у европским интеграцијама није Србија, већ пет земаља ЕУ, које га не признају. Оно што спречава чланство `Косова` у УН није Србија, већ Русија и Кина, које имају право вета", навела је Читаку.

Спахиу: Ако Курти не формира ЗСО, склониће га Запад

Професор Спахиу за "Косово онлајн" тврди да ће тачка 7 европског предлога бити спроведена упркос критикама опозиције.

"Заправо, та тачка је трампа за признање, јер је немачко-француски план де факто и де јуре признање `Косова` од стране Србије. У оквиру те тачке говори о признању националних симбола и не само симбола, јер када је Србија признала личне карте, признала је и симболе, али као симболе привремених институција `Косова`. У овом плану пише да ће Србија признати националне симболе, што значи де факто и де јуре признавање косовске нације", каже Спахиу.

Према његовом мишљењу, `Косово` ће заузврат морати да прихвати већу аутономију за Србе на `Косову`.

"Тачка 7 је цена коју ће `Косово` платити за признање. То значи већу аутономију Србима на `Косову` у односу на оно што им пружа Устав Косова и Ахтисаријев план. То се раније односило само на аутономију у култури, образовању, здравству, док ће сада та аутономија бити већа, а колико ће бити већа, око тога ће тек бити разговора. У тој истој тачки постоји и озваничење односа са Српском православном црквом, као што су урадиле све државе бивше Југославије. У суштини, то би значило и признање државе `Косово` од стране СПЦ", истиче Спахиу.

Спахиу подсећа да расправа у тзв. косовској скупштини о европском предлогу није била конструктивна и плодоносна, јер се опозиција у скупштини бавила Куртијевим ставовима од раније, а не самим предлогом.

"Сви су напали Куртија зашто је он променио своје ставове, док се о интересима `Косова` и француско-немачком плану није расправљало, иако би то требало да буде суштина расправе. Они су се бавили његовим ставовима, а не тиме да ли је он променио ставове у негативном или позитивином смеру. Свакако мислим да то неће утицати на даљи развој ситуације око реализовања француско-немачког плана", каже Спахиу.

Спахиу сматра да је опозиције има план за рушење актуелног косовског премијера, али оцењује да напада тамо где је Курти најјачи.

"Сумњам да ће нешто постићи, јер они нападају његову јаку, а не слабу страну. Не нападају га што није градио путеве, што није било прогреса у здравству, културу, привреди, а нападају га тамо где он чврсто стоји и то неће бити плодоносно за њих", тврди Спахиу.

Спајиу не сумња да ће Курти формирати Заједницу српских општина, али мисли да ће то уследити тек након признања `Косова` од стране Србије.

"Мораће да формира и формираће ЗСО, али је све то ствар преговора и редоследа догађаја. Верујем да Курти неће попустити у томе да се ЗСО формира пре признања `Косова` од стране Србије, или да се те две ствари десе истовремено", тврди Спахиу.

Према речима професора, Курти би евентуалним одбијањем да формира ЗСО, угрозио свој опстанак на власти.

"Уколико формира ЗСО он неће имати никакве проблеме са опозицијом, а ако буде ометајући фактор у даљем развоју преговора са Србијом, Запад ће га склонити са позиције премијера. Мислим да ће он формирати ЗСО", закључио је Спахиу.

Власи: ЗСО неће бити у директној формалној вези за Србијом

Некадашњи високи функционер у Југославији и на КиМ Азем Власи изјавио је да ће Заједница српских општина (ЗСО) бити формирана у оквиру уставног и правног система тзв. Косова, али да она неће бити посебан ентитет нити представљати посебан ниво власти са извршним овлашћењима.

Према речима Власија, ЗСО неће бити у директној формалној вези са Србијом.
"ЗСО може сарађивати са Србијом, добијати финансијску помоћ од ње, али институционално све ће бити унутар правног система (тзв.) Косова", изјавио је он у интервјуу за лист Данас.

Власи је рекао да иза споразума постигнутог у Бриселу од 27. фебруара стоје цела ЕУ и САД, а тај споразум, према његовим речима, у себи садржи "и шаргарепу и батину".

Он мисли да се "споразум две стране по форми, садржини и терминологији третира тако да се с правом може назвати међудржавним споразумом", што је наводно "од велике користи за тзв. Косово и Србију у много аспеката".

Највећи добитак за обе стране је отварање пута за брже чланство у ЕУ уз све бенефите које то доноси, нагласио је Власи.

Он је додао је да "на крају треба да дође до финалног, правно обавезујућег споразума" о нормализацији међусобних односа.

"Посебним анексом ће се утврдити динамика и временски термини за решавање појединих питања, што би требало да траје отприлике 15 месеци," навео је Власи.
Говорећи о премијеру тзв. Косова Аљбину Куртију, Власи је рекао да нема неке посебне критике према њему и истакао да Курти "није корумпиран нити поткупљив".

Власи је додао да Куртију недостаје искуство у вођењу "послова државе", јер је дуго деловао као опозиционар.

Курти "понекад не показује тактичност, флексибилност, можда и лукавство", посебно у контактима и сарадњи са међународним факторима, закључио је Власи.

image