Спорт

Фудбалски клуб Војводина слави 109. рођендан

Фудбалски клуб Војводина обележио је 109 година од оснивања постављањем венца на спомен плочу у Темеринској улици број 12 у Новом Саду

На месту где су 1914. године основани црвено-бели венац су поставили члан Управног одбора Петар Ђурђев и председник Удружења ветерана Миладин Пураћ.

"Гледајући нашу државу, нашу културу, нашу економију, наш спорт, највећи проблем са којима се сви суочавају је недостатак континуитета и баш због тога ако са овог места погледамо, из једне кројачке радње, где је настао наш клуб, колико јесте битна и велика Војводина и не само за Нови Сад већ и за читаву Србију. Ако данас погледамо све земље, од Аустралије до Канаде, свуда ћемо видети наше играче који су остварили велике резултате у овој прелепој игри коју сви толико волимо, а то је фудбал", рекао је Ђурђев.

Он је истакао и колико је у тренутку оснивања ФК Војводина то заправо био херојски чин.

"Те 1914. године у марту месецу, овде се окупила група младића, вођених љубављу према спорту и свом народу и тада су решили да направе акт побуне и акт храбрости и да оснују спортско друштво за српску заједницу у Новом Саду. Колико су то биле тешке године и зла времена, показује и то да је тада аустријски цар Јозеф Први укинуо сву аутономију коју су Срби некада имали у Аустроугарској, а 1913. године српски патријарх Лукијан Богдановић је загонетно нестао, а касније се сазнало да је обезглављен и тако му је окончан живот."

"Од 1913. године начелник Аустроугарског генералштаба тражио је чак 32 пута да се објави рат Србији. И у таквом једном моменту, када је све што је српско било под присмотром и на нишану, група младића и наших хероја са Роткварије, Подбаре и Салајке, у тајности су основали тај клуб, симбол попут једног античког хероја", присетио се Ђурђев.

Од тада, до данас, Војводина је изродила бројне фудбалере светске класе и то ће наставити да чини и у наредним деценијама.

"Деценије су се низале, клуб је растао, цветао и јачао и стварао фудбалере који не само да су задужили Нови Сад, већ и читав светски фудбал. Сетимо се само данас недавно преминулог Синише Михајловића који је своје прве значајне кораке у каријери направио управо у нашем клубу и колико је читав свет био потресен његовом прераном смрћу. У овом моменту, где под руком директора Душка Грујића стасавају неки нови Михајловићи и када су у репрезентацији играчи наше школе Душан Тадић и браћа Милинковић-Савић, то показује колико је значајна Војводина."

У суштини, 109 година постојања показује колико је Војводина постала део културног идентитета нашег града, додао је он.

"Са сетом се данас присећам и своје прве велике прославе, 1984. године и 70. рођендана Војводине, а данас славимо 109. Следеће године нас чека још један важан јубилеј, осим 110. рођендана, обелићемо и читав век, 100 година од како се лопта котрља на нашем стадиону 'Карађорђе'. Надам се да ћемо и тада приредити једну величанствену приредбу и да ћемо сви заједно обележити такав један значајан јубилеј за Нови Сад, а и српски фудбал", истакао је Ђурђев.
Војводина је током богате историји два пута била шампион државе, освојила два Купа Србије, Средњоевропски куп и стигла до четвртфинала Купа шампиона 1967. године.

image