Свет

Буџет Црвеног крста могао би ове године бити за четвртину мањи

Челници хуманитарне организације страхују да неће успети да прикупе између пола милиона и 700 милиона швајцарских франака донација и да ће морати да обуставе део планираних активности
Буџет Црвеног крста могао би ове године бити за четвртину мањиwww.globallookpress.com © © Giuseppe Pipita

Црвени крст приправан је на то да би због недостатка новца годишњи буџет за 2023. годину могао бити и за четвртину мањи, рекао је генерални директор Међународног комитета Црвеног крста Роберт Мардини.

Мардини је прецизирао у разговору за швајцарски лист "Томп" да хуманитарна организација страхује да ће неће успети да прикупи између 500 милиона и 700 милиона швајцарских франака донација у планираном годишњем буџету од 2,79 милијарди франака.

Због мањка средстава поједине активности могле би бити укинуте. 

"Нећемо имати средстава да помогнемо популацији у тешко доступним областима где је наше присуство најважније", истакао је Мардини.

Он је објаснио да су конфликт у Украјини, раст цена, растући замор донатора у светлу утицаја сукоба и других криза главни разлози за мањак у буџету једне од највећих светских хуманитарних организација.

"Има мање донација у хуманитарне сврхе уопште, али се та тенденција појачала са сукобом у Украјини", рекао је Мардини за телевизију РТС, а пренела је агенција Анадолија.

Генерални директор организације истакао је да ако донатори не ускоче, мораће поново да преиспитају и смање планиране активности.

image