Србија и Балкан

Лепо лице Србије и Новог Пазара – крећу шлепери помоћи за Турску и Сирију

На пункт у Новом Пазару стиже помоћ из читаве Србије, Бошњаци и Срби напунили 10 камиона са храном, одећом, средствима за хигијену, шаторима, грејалицама...
Лепо лице Србије и Новог Пазара – крећу шлепери помоћи за Турску и Сирију© Зоран Шапоњић

Трећи, четврти дан заредом, део Србије око Новог Пазара је на ногама. Данас или сутра из Новог Пазара пут Турске и Сирије кренуће најмање десет шлепера и камиона са приколицама у које је спакоана хуманитарна помоћ.

Зимска гардероба, одећа, средства за одржавање хигијене, конзервирана храна, шатори, агрегати, јоргани, грејалице...

"Ево, од јутрос стојим на капији и враћам људе који доносе помоћ, најмање 50 сам их сад вратио, молим их да не замере, да се не наљуте. Немамо више где да складиштимо што људи доносе. А, како да их вратим! Гледам људе, жене, сиромашни, спаковали што су имали, испеглали, донели, кажу ми: Више немамо, али ово што имамо дајемо", прича јутрос Един Колашинац, један од координатора акције прикупљања помоћи за Турску и Сирију у Новом Пазару.

Данима се ређају дирљиве сцене испред дворане у којој се под покровитељством Града Новог Пазара у сарадњи са Амбасадом Турске у Србији прикупља помоћ.

Фризер донео дневни пазар

"Јуче је фризер из Новог Пазара донео непуних 100 евра. Каже: Људи, ово сам данас зарадио, то је мој дневни пазар, и ево донео сам, сад немам више, али, донећу још... Пре пар дана, пензионерка, види се, сиромашна жена, донела 500 динара, каже нам: Сад имам толико, а кад примим пензију, донећу још 500 динара", прича Колашинац.

Град Нови Пазар отворио је и рачуне за прикупљање помоћи. Само на једном до јутрос је било близу 50.000 евра.

У дворани у Новом Пазару јутрос је било ангажовано и најмање 150 волонтера на разврставању, препакивању, пописивању  робе. Чланови овдашњег КУД-а уместо да иду на пробе, данима помажу у припреми помоћи, учествују и овдашње хуманитарне организације "Волонтери НП", "Отворена рука", "Севап", Црвени крст и многе друге организације.

Читав град данима на ногама

"Данима је читав Нови Пазар на ногама. Људи долазе са сузама у очима, плачу, кажу: Дајемо колико имамо и можемо, сви са молитвом да Бог спаси људе који су под рушевинама, да избави децу. Читав град ради на овој акцији, Бошњаци, Срби, не гледа се ко је ко, већ да се што више прикупи и што пре проследи", каже за РТ Балкан Љиља Костић, секретар Црвеног крста у Новом Пазару.

Осим из Новог Пазара и околних градова, на пункт Новог Пазара стиже помоћ из читаве Србије.

"Много наших комшија, пријатеља Срба учествује у овој акцији, много њих је донело  помоћ. Наши пријатељи из других градова у Србији послали су ових дана огроман број пакета, одећу, обућу, храну, све је то квалитетно, ново, преко потребно оним несрећним људима", каже Колашинац.

У Пазару посебно наглашавају да помоћ иде у Турску, а да ће затим из Турске, део помоћи, најмање половина, бити прослеђено даље у Сирију, људима који су и у тој земљи изложени огромним страдањима и погибији.

Велико срце Бошњака и Срба

"Ово је права слика Србије, права слика Пазара. Ово је доказ колико је доброте у овом нашем народу, колико поштења, колико спремности да се изађе у сусрет кад је други у невољи. Ово смо ми. Поносан сам на ово што радимо, поносан на све моје пријатеље, комшије, на све Бошњаке, на све Србе у овом нашем граду", каже Колашинац.

Не може, додаје, да заборави колико је суза ових дана проливено у дворани у којој прикупљају помоћ, колико молитви за све људе заробљене у рушевинама који пате, који се смрзавају, који умиру, колико суза за оне који су остали без својих најмилијих.

"Нисам изненађен оваквим одзивом, оваквом акцијом наших драгих суграђана и Срба и Бошњака. Ово је лепо лице наше Србије и нашег Пазара. И овом акцијом само показујемо колико је велико срце овог народа који овде заједно живи. Ево, и данас су овде заједно и Енес и Анел, и Драгана и Јулијана и Горан и Исо и Ибро...Плачем и за оним јадним људима који страдају, за погинулим, али, плачем и од радости кад погледам колико доброте одавде шаљемо тим људима", каже Сенко Жупљанин из организације "Волонтери НП".

Из Сјенице шатори, агрегати, храна за бебе

У акцију су већ данима укључени и ђаци из овдашњих средњих, основних школа. Деца доносе помоћ, помажу у сортирању, пописивању, паковању.

И из Сјенице ће данас у Нови Пазар бити отпремљен пун шлепер помоћи за Турску и Сирију. У шлеперу су све нове ствари – зимска гардероба, храна за бебе, агрегати, шатори, грејалице, обућа, храна...

"Невероватан одзив људи смо имали... И Бошњакa, помогли су и многи наши суграђани Срби, људи су доносили ко је шта имао, ко је колико могао. Помогло је много фирми, апотеке, трговинске радње, у акцију су укључена и предузећа, школе, дечица су доносила играчке да пошаљемо њиховим вршњацима у Турску и Сирију", каже Евнер Календер, из организације "Са Линдом у акцији", која је у Сјеници организовала прикупљање помоћи за Турску и Сирију.

image
VV inauguration
banner