Свет

Сваки десети човек гладује: Јаз између богатих и сиромашних расте вртоглаво брзо

По први пут за последњих 25 година истовремено расту екстремно сиромаштво и екстремно богатство
Сваки десети човек гладује: Јаз између богатих и сиромашних расте вртоглаво брзо© Tanjug/AP Photo/Michal Dyjuk

Свако десето људско биће на свету гладује, док истовремено, многе компаније имају огромне профите од криза: 95 прехрамбених и енергетских компанија су 2022. више него удвостручиле свој профит, наводи се у извештају Оксфама, преноси Дојче веле.

Како се истиче у извештају "Опстанак најбогатијих", који је ова међународна хуманитарна организација представила на Светском економском форуму у Давосу у Швајцарској, први пут за последњих 25 година истовремено расту екстремно сиромаштво и екстремно богатство.

Осим тога, велике компаније и њихови власници профитирали су од разних криза.

Како се наводи, тако је од 2020. најбогатијем проценту човечанства припало укупно 26 билиона америчких долара, а преосталих 99 процената је имало на располагању 16 билиона америчких долара, наводи Оксфам.

У протеклој години, богатство милијардера је поново нагло повећано, посебно због "вртоглаво брзих профита прехрамбених и енергетских компанија", међу којима је 95 компанија које су више него удвостручиле профит прошле године, пренео је Танјуг.

У Немачкој је 81 одсто укупног раста богатства оствареног између 2020. и 2021. припало најбогатијем проценту становништва, док преосталих 19 одсто одлази на 99 одсто грађана Немачке.

Према подацима Оксфама, најмање 1,7 милијарди радника живи у земљама у којима је инфлација већа од раста плата. Отприлике свака десета особа на свету гладује. Како се истиче у извештају, 60 одсто гладних у свету су жене и девојчице.

Истовремено, три четвртине свих влада планира да смањи потрошњу у јавном сектору, као што су образовање и здравство. У том контексту, организација је позвала владе да се супротставе овом тренду порезима на вишак профита и огромно богатство. Оксфам захтева порез на вишак профита од најмање 50 одсто, јер, како се наводи, "досадашњи планови за опорезивање тих кризних профитера нису успели".

Тако остварени приходи морали би да буду уложени у побољшање социјалне сигурности, образовања и здравства у циљу борбе против неједнакости и сиромаштва, закључује се у извештају.

image