Свет

Колапс британске привреде: Хиљаде предузећа пред гашењем услед енормних трошкова

Више од три четвртине испитаника описали су кризу трошкова живота као највећи изазов са којим су се икада суочили
Колапс британске привреде: Хиљаде предузећа пред гашењем услед енормних трошкова© via www.imago-images.de/www.imago-images.de

Око 630.000 малих и микропредузећа у Британији страхује да би током године могли да затворе своје бизнисе због растућих трошкова, пише "Скај њуз".

Колапс ових предузећа наводно би британску привреду коштао 12 милијарди фунти, односно 14,4 милијарде долара.

Више од три четвртине испитаника описали су кризу трошкова живота као највећи изазов са којим су се икада суочили, док је цена енергената њихова највећа брига.

Микробизниси, фирме са мање од 10 запослених, представљају 96 одсто свих предузећа у британском приватном сектору, показује истраживање веб хостинг компаније "Го деди". 

"Они су жила куцавица привреде Велике Британије и они су ти који су на првој линији, осећајући директан утицај кризе трошкова живота", рекао је менаџер Ендрју Градон, а преноси "Скај њуз".

Према том истраживању, 42 одсто испитаника рекло је да желе пореске олакшице, али и техничку помоћ у виду развоја пословања и дигиталне стратегије.

У међувремену, портпарол владе Велике Британије признао је да се компаније муче са рачунима за енергију, напомињући да им издвајају милијарде фунти годишње и обећава даљу енергетску подршку од априла па надаље.

У септембру 2022. године, британска влада увела је шему олакшица на рачуне за енергију. Тада су предузећима обезбедили 18 милијарди фунти, тј. 22 милијарде долара за помоћ у исплати енергетских трошкова. Међутим, нови пакет подршке ће се наводно смањити тако да на крају износи 5,5 милијарди фунти, односно 6,5 милијарди долара.

image