Србија и Балкан

Турске дипломате осудиле посету америчког генерала Сирији: САД настављају да подржавају терористе

Вашингтон, са друге стране, тврди да се ради "о састанцима Марка Милија искључиво са америчком војском у Сирији"
Турске дипломате осудиле посету америчког генерала Сирији: САД настављају да подржавају терористе© Boris Roessler/dpa

Чињеница је да Вашингтон наставља да подржава сиријско крило Радничке партије Курдистана (РКК), коју Турска сматра терористичком организацијом, односно Јединице за заштиту народа (YPG), оцена је дипломатских извора у Анкари након ненајављене посете америчког шефа Здруженог генералштаба Оружаних снага САД, генерала Марка Милеја, североистоку Сирије.

Анкара је тако одговорила на извештаје Вашингтона "о састанцима Марка Милија искључиво са америчком војском у Сирији".

Анкара је подсетила да су америчкој страни већ изнели одговарајућа упозорења преко амбасадора САД у Турској, Џефа Флејка ког су раније позвали на консултације у Министарство спољних послова Турске.

САД су биле партнери YPG у борби против Исламске државе, и у том циљу су је, упркос противљењу Турске, обучавале и наоружавале.

Дипломатски извори у Анкари покренули су данас и питање предстојећег радног састанка о Сирији у Москви на коме ће бити шефови дипломатија Турске, Ирана, Сирије и домаћина - Руске Федерације.

Према њиховим речима, следеће недеље у Анкари ће се разговарати о припремама за тај састанак.

"Биће размене мишљења, не толико о датуму састанка, колико о припреми догађаја. О тачном датуму ће се договорити сами министри спољних послова", рекли су извори.

Шведска и Финска да испуне обавезе

Такође, турски званичници саопштили су да ће се на сутрашњем састанку у Бриселу разговарати о питању апликација Шведске и Финске за чланство у НАТО.

"Детаљно ћемо разменити мишљења о испуњавању обавеза које су преузели Хелсинки и Стокхолм на маргинама посљедњег самита НАТО у Мадриду. Ситуација се разликује од изјава представника Алијансе. У основи се обавезе не испуњавају. Турска очекује конкретне кораке од ове две скандинавске земље", рекао је дипломата у Анкари.

image