Свет

Брисел на ногама: Америчка амбасада издала упозорење на тероризам

Бриселско тужилаштво истражује и трага за аутором или ауторима претећих порука које су, наводно, упућене на руском језику
Брисел на ногама: Америчка амбасада издала упозорење на тероризам© James Arthur Gekiere/Keystone Press Agency

Америчка амбасада у Белгији објавила је упозорење за своје држављане, поводом потенцијалног терористичког напада на линије метроа у Бриселу.

У саопштењу на сајту амбасаде САД наводи се да је полиција појачала безбедност као одговор на претњу могућим терористичким нападом на метро који ће, наводи се, бити изведен данас, 8. марта. 

"Будете свесни свог окружења и будите опрезни када путујете у Брисел и околину", наводе из амбасаде и саветују које радње би требало да предузму како би остали сигурни:

"Избегавајте гужву. Буди неприметни. Будите свесни свог окружења. Пратите локалне медије за најновије информације. Погледајте нашу веб страницу за последња упозорења и поруке за грађане САД."

Да је алармантна ситуација у главном граду Белгије, види се и из тамошњих медијских навода.

Наиме, на адресу Европске комисије стигла су два мејла у којима се, наводно на руском језику, прети експлозијама. 

"Бриселс тајмс" наводи да друштвеним мрежама круже непроверени извештаји о потенцијалном терористичком нападу на линије метроа 2 и 6 у Бриселу.

Лист "Ле Соир" преноси да су поменути мејлови у ЕК дошли од човека који је два пута контактирао Европску комисију, прво 16. фебруара, а затим 3. марта.

Његова порука је упозорила, наводно на руском језику, да "у светлу континуиране агресивне политике ЕУ, упозорава на велике терористичке нападе на територију ЕУ". У другом мејлу навео је да ће "елиминисати ЛГБТ и друге мањине, као и шефове држава и влада земаља ЕУ".

Полиција је извршила увиђај, али том приликом није пронађена никаква експлозивна направа, али полицајци намеравају да остану на опрезу.

Бриселско тужилаштво истражује и трага за аутором или ауторима поруке, а полиција задужена за железнице целе ноћи вршила је провере и појачано патролирање метро станицама у престоници.

Белгијско Координационо тело за анализу претњи (ОЦАМ) и полиција, указали су да је претња довела до додатне будности, али да "различити неуверљиви елементи показују да је напад мало вероватан".

image