Свет

Павел положио заклетву: Пензионисани генерал и бивши званичник НАТО-а званично нови председник Чешке

Павел је након другог круга гласања изабран за новог председника Чешке Републике
Павел положио заклетву: Пензионисани генерал и бивши званичник НАТО-а званично нови председник Чешке© Tanjug/AP Photo/Petr David Josek

Пензионисани генерал војске и бивши високи званичник НАТО-а Петр Павел положио је данас заклетву као нови председник Чешке Републике, наследивши на тој позицији Милоша Земана.

Петр Павел је свечану заклетву положио на заједничкој седници оба дома парламента у Прашком дворцу, седишту Председништва.

Он је изабран на претежно церемонијалну, али престижну функцију у другом кругу гласања 28. јануара, победивши милијардера Андреја Бабиша.

Павел (61) је био независни кандидат на протеклим изборима, а очекује се да ће његово именовање учврстити прозападну оријентацију земље.

Земан, коме је у среду истекао други и последњи петогодишњи мандат, био је први председник кога је народ директно бирао. Посланици су изабрали претходна два председника земље, Вацлава Хавела и Вацлава Клауса.

Tanjug/AP Photo/Petr David Josek

Павел је током кампање у потпуности подржавао војну и хуманитарну подршку Чешке Украјини у борби против руске инвазије и нагласио важност чланства те земље у Европској унији и НАТО-у. Након инаугурације, Павел је најавио да ће следеће недеље посетити Словачку, а затим планира посете Кијеву и Варшави.

Павел жели да се састане са украјинским председником Владимиром Зеленским у знак подршке његовој земљи и да увери свог пољског колегу Анџеја Дуду да Чешка у потпуности поштује своје обавезе према НАТО-у и принцип колективне одбране алијансе.

Он је одмах након избора јасно ставио до знања какву ће државну политику водити. То је било очигледно након што је разговарао са Зеленским који му је честитао победу. Такође, Павел је разговарао и такозваном председницом Тајвана. Павел је ово оствро, које Кина сматра делом своје земље назвао великим инвеститором у Чешкој и најавио побољшање односа.

Павел је истакао да ће одустати од покушаја његових претходника Вацлава Клауса и Милоша Земана да Чешка буде својеврсни мост између Истока и Запада.

"То је веома чудна амбиција. Никаква позиција у средини не постоји. Чешка мора да увиди ком свету припада, свету демократије, а не ауторитарних режима различитих степена", додао је.

Нови председник је нагласио да жели да се међу званичнике и у политику поново врати достојанство, поштовање и пристојност. Он је критиковао распрострањен осећај да је Чешка сувише мала да се чује њен глас у свету или слаба да промени став јачих партнера.

"Тај осећај можда извире из тога што историја према нама често није била милостива. Желим да заједно успемо да прекорачимо ту сенку. Немојмо компликовати једноставно, не стварајмо препреке зато да не учинимо ништа. Немојмо да чекамо да велике државе долазе са решењем. Нигде није записано да су најпаметнији они највећи", рекао је Павел.

Он је поручио да ће јединствени глас Средње Европе бити важан за помоћ Украјини. Чесима је обећао да ће наставити редовне посете свим регионима у земљи да чује директно од људи шта их мучи и каква решења предлажу, а најавио је да ће ускоро објавити конкретан план потеза у првих 100 дана.

image