Свет

"Дејли мејл": Несташица у Лондону а изобиље у руском селу, сада је ред на Британију да пати!

Широм Британије влада несташица и ограничење куповине воћа и поврћа, парадајза, краставца, паприке, зелене салате, празилука и малина, за разлику од Руске Федерације
"Дејли мејл": Несташица у Лондону а изобиље у руском селу, сада је ред на Британију да пати!www.globallookpress.com © Martyn Wheatley/Keystone Press Agency/Maksim Konstantinov/Global Look Press

За разлику од пре 40 година када су грађани Велике Британије на телевизији посматрали јадне Русе под комунистичким режимом који чекају у редовима за основне животне намирнице, попут јаја и хлеба, сада је дошло време на Енглезе да пате. Овако британски "Дејли мејл" описује несташицу хране која већ више месеци влада у тамошњим маркетима.

Широм Британије влада несташица и ограничење куповине воћа и поврћа, парадајза, краставца, паприке, зелене салате, празилука и малина.

Лист је, са друге стране, направио поређење са руским градићем Пермом, смештеном на обали реке Каме и на обронцима Урала, граници између  Европе и Азије.

Како "Дејли мејл" примећује, њихови рафови су препуни свеже хране и руске држављане под владавином Владимира Путина фотографије празних корпи у суседној земљи не погађају.

"Многе основне намирнице далеко су скупље него у Русији", пише лист.

Становници Перма и других делова Русије имају доста јефтину храну, као и енергенте који омогућавају да се поврће узгаја у топлим стакленицима током зиме. Русија такође може да увози велике количине воћа, на пример из Ирана, који ужива у топлијој клими.

Такође, примећују, да у овом граду не постоји ни забринутост око грејања домова, ни куповине јефтиног и лако доступног бензина или дизела.

Констатовали су и да је порез на доходак у Русији износи само 13 одсто за оне који остваре добит од 163.000 фунти годишње, у поређењу са 40 или 45 процената за оне са високим зарадама у Британији.

"Криза, каква криза? Живимо своје животе нормално упркос ситуацији у Украјини. Гледамо празне полице у Британији. Ми смо у Русији, радимо овде и уопште не трпимо због санкција Запада", за "Дејли мејл" испричали су Британац Џон (67) и  његова супруга Рускиња Хелена (51).

Иначе, инфлација је у Русији пала на четири одсто, у поређењу са 10,1 одсто у Великој Британији. Према подацима Канцеларије за националну статистику за 2022. годину, просечан приход по особи у Русији је мањи од 14.000 фунти, у поређењу са 33.000 фунти у Великој Британији. 

Подсећамо, Велика Британије је у више наврата уводила санкције Русији, што је директно утицало на снабдевање тржишта енергентима и нафтним дериватима, а с тим у вези и несташицу хране у овој држави.

image