Свет

У Британији незапамћена несташица воћа и поврћа: После парадајза и краставца, на ред дошао празилук

Већина највећих супермаркета у земљи, наметнула је ограничења купцима
У Британији незапамћена несташица воћа и поврћа: После парадајза и краставца, на ред дошао празилукwww.globallookpress.com © Martyn Wheatley/Keystone Press Agency

Узгајивачи поврћа у Великој Британији, пре свега парадајза, паприке и краставца, упозорили су грађане на несташице које би могле да потрају до месец дана, а њима су се данас придружили и произвођачи празилука.

Потрошачи су позвани на рационализацију употребе празилука, јер би залихе могле да нестану до априла. До дефицита је дошло, како су пољопривредници открили, услед високих температура и недовољних падавина.

Тим Кејси, председник Удружења узгајивача празилука, рекао је да ће купци можда морати да се ослањају на увоз и током маја и јуна.

"Суша и високе температуре током лета успориле су раст лука. Иако смо наводњавали ову културу, све што смо заиста постигли било је да их одржимо у животу и спречимо њихово умирање", рекао је он и додао да упркос повољним временским приликама током јесени, нису успели да надокнаде изгубљено време. 

Већина највећих супермаркета у земљи, попут Теска, Асда и Морисонса, наметнула је ограничења купцима у куповини салата, воћа и поврћа услед отежаног снабдевања због лошег времена и високих трошкова енергије у пластеницима у Мароку, Шпанији и Холандији.

Национална унија фармера упозорила је крајем прошле године да би Британија могла да зађе у кризу прехрамбене безбедности након што су многи фармери смањили производњу 2022. услед превеликих трошкова за енергију, сточну храну и ђубриво.

Министарка за животну средину, храну и рурална подручја Тереза Кофи предложила је да британски потрошачи једу више ротквица уместо увезене хране, због чега се убрзо нашла на удару и подсмеху јавности. Ова њена реплика неодољиво подсећа на речи које су приписиване француској краљици Марији Антоанети, која је народу који није имао хлеб, рекла да једу колаче.

image
VV inauguration
banner