Свет

Четири милиона деце у Британији гладује

Домаћинства у Енглеској могу да се кандидују за бесплатне школске оброке ако зарађују испод 7.400 фунти годишње. Међутим, према проценама Фондације за храну, чак 800.000 деце живи у сиромаштву, али ипак не испуњавају услове
Четири милиона деце у Британији гладујеwww.globallookpress.com © Stephen Chung/Keystone Press Agency

Број деце у Великој Британији који живи у сиромаштву и нема адекватну исхрану готово се удвостручио у претходној години на скоро четири милиона појединаца.

Према истраживачком центру Фондације за храну, једно од пет (22 одсто) домаћинстава пријавило је да је прескочило неки од оброка, да је гладововало или ништа није појело цео дан у јануару ове године, док је таквих породица у истом периоду прошле године било 12 одсто.

Британска влада је под притиском да прошири програм бесплатних школских оброка за угрожене породице, а све већи број грађана подржава ову иницијативу. Чак 80 одсто учесника испитивања рекло је да се залаже за проширење услова за бесплатни школски оброк, што је пораст у односу на 72 процента у октобру прошле године.

Извршна директорка Фондације за храну Ана Тејлор рекла је да најновији подаци откривају велике рупе у владиној сигурносној мрежи.

"Проширивањем програма бесплатних школских оброка на више деце у Енглеској у следећем буџету, влада би могла да изврши промену политике која је популарна међу бирачима, циљана и благовремена", навела је она.

Градоначелник Лондона Садик Кан у фебрару је најавио да ће свим ученицима основних школа у престоници бити понуђени бесплатни ручкови у периоду од годину дана, а једнократна акција би требало да ступи на снагу у септембру. Он је истакао да програм од 130 милиона фунти има за циљ да помогне домаћинствима која се боре са економском кризом и растућим трошковима живота.

Неколико лондонских општина већ нуди бесплатне школске оброке за све основце, а Велс планира да обезбеди бесплатне ручкове за основце до 2024. године, а слична политика се примењује и у Шкотској.

Највећи проблем за грађане Велике Британије су све већи трошкови енергије, за којим следи исхрана. Процењује се да би родитељи уз програм бесплатних оброка уштедели око 440 фунти годишње по детету.

Тренутно, домаћинства у Енглеској могу да се кандидују за бесплатне школске оброке ако зарађују испод 7.400 фунти годишње. Међутим, према проценама Фондације за храну, чак 800.000 деце у Енглеској живи у сиромаштву, али ипак не испуњавају услове.

image
VV inauguration
banner