Србија и Балкан

Ђилас: Залажем се за делимичне санкције Русији, Србија би имала јачу позицију по питању Косова

Лидер Странке слободе и правде Драган Ђилас је рекао да земља изолована и "сама против свих" не може имати јачу позицију у преговорима о Косову
Ђилас: Залажем се за делимичне санкције Русији, Србија би имала јачу позицију по питању Косова© TANJUG/ RADE PRELIĆ/ nr

Лидер Странке слободе и правде Драган Ђилас казао је да се та партија залаже за увођење делимичних санкција Русији. Он је рекао да земља изолована и "сама против свих" не може имати јачу позицију у преговорима о Косову.

"Залажемо се за делимичне санкције Русији. Сви виде да се прави неки нови Берлински зид и ми смо рекли да морамо да прихватимо да уведемо делимичне санкције Русији. Споразум ми не подржавамо", рекао је Ђилас.

Лидер ССП-а је додао да зна да нема подршку у Србији за тај став и да људи не желе то да чују, али да је политика одговорност па мора да говори ствари које се већини не допадају

"Србија која усвоји делимично политику Европске уније према рату, значи усвоји делимичне санкције, је јача у преговорима око Косова, има бољу економску позицију, не угрожава долазак инвеститора, не угрожава задуживање на међународним финансијским тржиштима, омогућава бољи живот", рекао је Ђилас.

На питање да прокоментарише изјаву америчког амбасадора Кристофера Хила  како Србија већ плаћа цену због неувођења санкција Русији, Ђилас каже да ако имате све земље у Европи са једне стране, од којих долази предлог за косовско питање, шта мислите на чијој ће страни бити тај предлог.

Међутим, Ђилас заборавља да свет не чини само Европска унија, већ и друге међународно признате земље. Заборавља и да судбина "Косова" у УН зависи од Савета безбедности у којем је стална чланица Русија.

Такође, Ђилас није навео да је Србија захваљујући блиским односима са Русијом за себе испреговарала повољнију цену гаса од остатка Европе, чиме је заштитила своју економију.

Када се све то има у виду, питање је да ли би Србија и економски и по питању одбране Косова и Метохије имала бољу позицију уз Европску унију, у којој већина чланица на јужну српску покрајину гледа као на независну државу, или уз Русију која се залаже за поштовање Резолуције 1244 УН и на Косово и Метохију гледа као на део Србије.

"Кад дође оваква једна ситуација у земљи, када је криза и постоје теме као Косово и санкције Русији, најбоље је изаћи на изборе и проверити легитимитет", казао је Ђилас за телевизију Прва.

image