Свет

Бајден се огласио ванредно: Трамп је крив

Американци могу имати поверења да је банкарски систем безбедан. Ваши депозити ће бити ту када вам затребају, рекао је Бајден
Бајден се огласио ванредно: Трамп је крив© Tanjug/AP Photo/Andrew Harnik

Председник САД Џо Бајден истакао је у свом петоминутном ванредном обраћању нацији поводом одласка у стечај банака "Силикон вели" и " Сигначр", да је кривац за то администрација Доналда Трампа.

Председник Џо Бајден прогласио је амерички банкарски систем "безбедним" и обећао строжу банковну регулативу.

"Американци могу имати поверења да је банкарски систем безбедан. Ваши депозити ће бити ту када вам затребају", рекао је Бајден.

Он је истакао да ће руководство ових банака бити отпуштено.

Како је раније наведено, председник је уверио грађане САД да могу да буду сигурни у безбедност банкарског система земље, да порески обвезници неће трпети губитке. Ипак, то није случај и са инвеститорима, јер, како наводи председник, они неће добити ништа.

"Ризиковали су, и није им се исплатило – тако функционише капитализам", истакао је Бајден.

Бајден није одговарао на питања новинара. Упркос његовим уверавањима, медији сматрају да је још неколико банака пред банкротом.

Према његовим речима, он се труди да омогући да се финансијска криза не деси поново.

Амерички председник обећао је и да порески обвезници неће трпети губитке због проблема банкротираних кредитних институција.

Према његовим речима, руководство банкротираних организација биће отпуштено и одговараће пред законом.

Банка "Силицијумска долина" затворена је у петак, а њени депозити су заплењени, што је највећи банкарски колапс у САД од финансијске кризе 2008. године и други по величини до сада.

Потез је уследио неколико дана након што је та институција објавила да има потешкоћа у пословању.

Банка је пропала после тзв. банкарске панике 10. марта. Банкротом те банке највише су погођене технолошке компаније, које су у велико мери пословале са њом, али и старт-ап компаније, поједини медији, произвођачи вина из Калифорније итд.

image