Економија

САД разматрају како да подрже депоненте док највеће америчке банке губе милијарде

Амерички регулатори разматрају оснивање фонда који би подржао депозите уколико би стрмоглави крах "Силикон вели бенк" изазвао "домино ефекат" у банкарском систему САД
САД разматрају како да подрже депоненте док највеће америчке банке губе милијардеGetty © Chip Somodevilla/Getty Images

Америчке Федералне резерве и Федерална корпорација за осигурање депозита (ФДИЦ) разматрају оснивање фонда који би омогућио регулаторима да подрже више депозита у банкама којима прете проблеми након колапса "Силикон вели бенк" (СВБ).

Регулатори се надају да ће тиме умирити штедише и обуздати ширење панике, кажу анонимни извори за "Блумберг" који су упознати са разговорима, а идеја Федералних резерви јесте да тим механизмом заштити друге не системске банке финансијски непредвидиве предузетничке и стартап компаније.

ФДИЦ, независно регулаторно тело чија је сврха одржавање стабилности и поверења америчке јавности у државни банкарски систем, а који је преузео контролу над средствима "Силикон вели бенк" након њеног колапса у петак, такође се распитивао о финансијској сигурности мањих и средњих банака попут "Прве републичке банке", указују извори за "Блумберг".

Акције "Прве републичке банке" пале су за 15 одсто у петак, што је довело до укупног пада вредности акција те банке током недеље до 34 одсто. Банка је у саопштењу покушала да увери инвеститоре да је њена ликвидност и даље јака и да је њена база корисника веома диверзификована.

Међутим, пад у вредности обвезница након колапса СВБ искусиле су и "Вестерн алајанс корпорејшн" из Феникса у Аризони, чије су акције достигле најнижу вредност од новембра 2020. године, и "Пак вест бенк корпорејшн", чија је вредност акција пала за 38 одсто.

"Силикон вели бенк" потресла је амерички банкарски сектор у петак, када је била приморана на масовну распродају акција у свом поседу како би подржала масовно повлачење депозита својих клијената, које углавном чине технолошке стартап компаније.

Драматична распродаја акција америчких банака прелила се у петак у Европу, пошто су неке од највећих банака у региону забележиле највећи пад акција у последњих девет месеци, преноси Ројтерс.

Европски банкарски индекс пао је за 4,4 одсто, што представља највећи једнодневни пад од почетка јуна.

Четири највеће банке САД изгубиле 52 милијарде у вредности акција

Шок краха СВБ одразио се и на четири највеће банке у САД. Тако су су вредности акција "Џеј Пи Моргана" пале за 22 милијарде долара, "Банке Америке" за 16 милијарди, "Велс Фарга" 10 милијарди, и "Ситигрупа" четири милијарде.

Колапс "Силикон вели бенк" представља други економски губитак неке америчке банке у историји, после колапса "Вошингтон мјутуел" из 2008. године.

Администрација председника Џозефа Бајдена покушала је да ублажи забринутост због шире кризе. Министарка финансија Џенет Јелен објавила је саопштење у којем је навела да је амерички банкарски систем "и даље отпоран, а регулатори имају ефикасне алате за решавање ове врсте догађаја".

Стефани Помбој, амерички економиста позната по својим предвиђањима краха тржишта некретнина раних 2000-их и глобалног финансијског колапса 2008, упозорила је да би хаос на банкарском и тржишту криптовалута могао да представља почетак још једне кризе.

"Чујте, не можете да подижете стопе на рекордан начин у економији која има рекордан дуг уз максималне спекулације и да не очекујете никакве последице", рекла је Помбој, будући да су аналитичари именовали агресивно дизање каматних стопа Централне банке САД у напорима да се сузбије инфлација разлог за стрмоглави колапс СВБ и резултујући шок.

image
VV inauguration
banner