Спорт

Џајић нови председник ФСС-а, Недимовић потпредседник

Драган Џајић изабран је за новог председника Фудбалског савеза Србије, одлучено је на Вандредној скупштини у Старој Пазови
Џајић нови председник ФСС-а, Недимовић потпредседник© FOTO TANJUG/ MILOŠ MILIVOJEVIĆ/ bg

"Поштовани чланови скупштине и драги пријатељи, хвала вам на поверењу, поносан сам и почаствован да сам добио прилику да водим српски фудбал. Прихватио сам овај изазов јер осећам да знањем и искуством стеченим освајањем 36 клупских трофеја, светске и европске титуле, могу да помогнем. Мислим да заједно можемо да подигнемо српски фудбал на још виши ниво", прве су речи Џајића по избору на место председника ФСС-а.

Нови председник изјавио је да простора за напредак увек има.

"Мислим да у ФСС-у има доста ствари које добро функционишу, али и оних које можемо да унапредимо. Мерило рада савеза је репрезентација, даћемо све од себе да она постане редовни учесник највећих такмичењима, а потом и да направи искорак и да после дугог времена заблиста. Приоритет је квалификовање на Европско првенство и тренутно ће очи бити упрте ка томе. Међутим, репрезентација није једина обавеза ФСС и зато желим да и другим сегментима будемо успешни. Перманентна борба за регуларност такмичења је основни предуслов за напредак фудбала", додао је Џајић.

Он је подсетио да се награђују добри резултати у свим спортовима и да се граде нови стадиони у Лозници, Зајечару, Лесковцу.

"Сви са нестрпљењем очекујемо изградњу националног стадиона. Услови за такмичење, од најмлађих селекција па до елитног ранга такмичења треба да буду бољи и ми ћемо радити на томе. Желимо квалитетније стадионе и терене који би омогућили бољи и модернији фудбал. Тражићемо начине да помогнемо директно клубовима да стекну нове, боље терене и да им омогућимо да их одржавају и сачувају. Тај напредак ће лако бити уочљив, због боље игре коју ће они омогућити, а самим тим и већим бројем публике који ће присуствовати утакмицама. Када сам био играч, а и сада као навијач, волео сам и желео увек пуне трибине. Навијаче на стадионе може да доведе само резултат, ја то најбоље знам. Један од таквих примера је када смо недавно отишли на Мундијал", додао је Џајић.

Председник ФСС је навео да успех на терену подиже интересовање навијача и враћа углед репрезентацији у друштву.

"Најодговорни за то су стручни штаб и играчи, људи који се директно баве тим питањем. Ми смо ту да им обезбедимо све услове и ја сам сигуран да ће тако и бити. Истовремено желимо да радимо на развоју свих региона, јер врло добро знам колико талентоване, квалитетне деце имамо и не смемо дозволити да они пропадну. Наш фудбал је познат по великом броју талентованих фудбалера, а мислим да он није искоришћен у правој мери", истакао је Џајић.

Он је истакао да ће заједно са својим тимом трудити да ојача све структуре савеза и да такмичење Суперлиге учинимо атрактивнијим и профитабилнијим за све клубове.

"Желим да свакој организацији у оквиру савеза дам пуну аутономију али то ће значити и велику одговорност за њих. Почев од мојих првих сарадника, потпредседника и чланова Извршног одбора, који ће преузети задужења и одговорност. Исто је и са регионима. Челници региона ће имати моје поверење, да у складу са заједничким планом доносе одлуке у подсавезима и прате њихову реализацију", рекао је Џајић.

"Немам чаробни штапић и никада нисам обећавао 'куле и градове'"

Нови председник ФСС је истакао да ће судијска организација деловати самостално.

"То потенцирам јер знам да је то увек тема. Верујем људима из судијске организације да то могу, а Савез ће практично бити брана разним ударима на њих. Они морају бити максимално професионални. Слично је и када је тренерска организација у питању, за коју мислим да ради добро и да има перспективу да помогне развоју нашег фудбала. Оно што желим је да укинемо је клубаштво, односно ситне, дневне, личне интересе који доводе до подела и деструкције", изјавио је Џајић и додао да је поносан на пријатељства и контакте које је деценијама стварао у Европи и свету.

Џајић је навео да ће се трудити да ФСС постане важан део УЕФА и поуздан партнер у свим будућим пројектима.

"Створићемо тимове људи који ће се тиме бавити. Стручњаке из свих области. Пратићемо модернизацију фудбала која се дешава и без које нам нема напретка. Свака сарадња са УЕФА и ФИФА биће на обострану корист. Немам чаробни штапић и никада нисам обећавао 'куле и градове'. Нисам човек који ће да дође на функцију и да каже све ћу вам ја решити. То ми не пада на памет, нити било коме обећавам, нити сам обећао. Могу да радим онако како то најбоље знам, да дам сво своје знање, искуство и умеће, а време ће показати како ће то бити и изгледати", нагласио је први човек ФСС.

Џајић тврди да је сам себе увек сматрао одговорним човеком.

"Зато ћу настојати да мој допринос буде максималан могући. Ово је оквирни план који ћемо заједничким снагама, кроз рад у периоду пред нама, разрађивати и ширити у бројне сегменте који чине ФСС. Рекао сам већ да не мислим да је потребна седа глава, мислим да свако ко разуме фудбал може да обавља улогу председника ФСС. Искуство има предност, зависи шта је ко радио. Не завршава се све на томе ко ће да победи, већ се ради и о некој перспективи за будућност. Искрено то мислим", истакао је Џајић.

Он је затражио стрпљење на почетку свог мандата.

"Само вас молим да на почетку имамо стрпљења, да сагледамо све из најбољих углова, сваки појединачни проблем и онда нађемо најбоље могуће решење. Не планирам да правим никакве радикалне заокрете. Они ће долазити са временом и у сарадњи свих нас, као и у заједничком договору са јасно постављеним циљевима. Желим да се захвалим још једном свима вама на подршци, својој породици која ми је велики ослонац, својим сарадницима у које имам пуно поверења. Још једном хвала на свему и срећно", закључио је Џајић.

  • 14. мар 2023 • 15:32

    15:32

    Џајић и званично нови председник ФСС-а

    Једногласном одлуком од 78 гласова, Драган Џајић изабран је за новог председника Фудбалског савеза Србије.

  • 15:23

    Мирко Поледица оштро по Савезу

    "Нисмо чули много тога значајног. Избори из 2019. расписани су мимо закона, чиме су девалвиране многе добре ствари. Савезом је руководио Славиша Кокеза, знамо сви из које сфере је долазио, као члан климинарне групе. Водио је ФСС преко Одбора за хитна питања, касније је кључну улогу преузео Извршни одбор. Пропустио је генерални секретар да именује како Арбитражни суд није радио пет месеци. Намештају се утакмице, чак и у млађим категоријама. О тим стварима морамо да причамо... Уместо тога, сведоци смо пасивности делегата скупштинског сазива", рекао је Поледица, делегат Извршне скупштине.

  • 14:40

    Испуњен услов за кворум

    Председник Верификационе комисије Зоран Шћепановић саопштио је да седници присуствује 79 од могућих 85 делегата

    Потврђени су мандати шесторице нових чланова између осталих Немање Видића (који није присутан), Стефана Бабовића, Јовице Василића и Драгана Џајића.

  • 14:33

    ФИФА: Са Џајићем, ФСС ће бити у сигурним рукама

    "Имамо снажан чврст оквир, утемељен правно, са документима који почива на важним начелима који су важни: демократија, одговорност, раздвајање органа власти... Ове промене пратиће интервенције на регионалном нивоу. Кренули смо од најнижег нивоа хијерархије, на горе и то ћемо крунисати новим избором извршног одбора за наредни мандат. Правично је рећи да је било доста препрека на том путу, али на крају се броји резултат. Честитам Бјековићу, Шурбатовићу на успешном вођењу српског фудбалског брода кроз не тако добре околности. Са реформама и модернизацијом треба наставити у будућности. Рекао бих нешто о изборима. До јуче смо имали две легенде, не само српског и европског фудбала, него светског, који су били кандидати. Честитам Видићу, упркос повлачењу кандидатуре. За вођење кампање, на свему што је урадио, на његовом доприносу. Потребан је и да даје даљи допринос српског фудбала. Желим такође да честитам Џајићу и његовом тиму, легенди светског фудбала. Има велико искуство, као играч и успешни функционер Фудбалског клуба. Његовим избором ће ФСС бити у сигурним рукама. Господине Џајићу, моћи ћете да рачунате на помоћ УЕФА за све што радите и за све напоре које будете предузимали", изјавио је Лука Никола, представник ФИФА.

  • 14:21

    Недимовић нови потпредседник

    Бранислав Недимовић нови је потпредседник ФСС-а, а такође је и изабран у Радно председништво, које чине још: Дарко Рамовш и Игор Уљаревић.

  • 14:12

    Шурбатовић остаје генерални секретар

    Јован Шурбатовић наставља ће да обавља функцију генералног секретара ФСС-a, с обзиром да није добио противкандидата.

  • 14:10

    Почела је седница

    Заменик председника ФСС-а Ненад Бјековић отпочео је Ванредну седницу скупштине ФСС-а, а потом се присутнима обратио генерални секретар Јован Шурбатовић.

  • 14:07

    Директан пренос

  • 14:04

    Све је спремно за почетак

    Готово да су све званице присутне, међу којима и очекивано селектор Србије Драган Стојковић Пикси, па се очекује да ће ускоро почети Изборна скупштина ФСС-а.

  • 13:47

    УЕФА надгледа изборе

    Изборе ФСС-а посматра и Лука Никола, представник УЕФА који је допутовао у Стару Пазову.

image