Свет

Амерички сенатори притискају Пентагон, траже да се Украјини пошаљу ловци Ф-16

Након разговора са америчким, украјинским и другим страним лидерима на Минхенској безбедносној конференцији, верујемо да би САД требало озбиљно да размотре слање ловаца Ф-16 у Украјину, тврде сенатори
Амерички сенатори притискају Пентагон, траже да се Украјини пошаљу ловци Ф-16Getty © USAF

Група сенатора из обе америчке партије затражила је више информација од Пентагона у вези са условима за слање ловаца Ф-16 Украјини.

Како преноси "Политико", амерички министар добране Лојд Остин добио је од осморо сенатора, који су написали да је "рат Украјине и Русије дошао у критичну фазу", као и да би ти авиони били од велике помоћи за Кијев.

Званичници администрације председника Џозефа Бајдена нису искључили могућност слања борбених авиона Украјини у неком тренутку, али су рекли да су у сада фокусирани на слање других врста наоружања.

"Након разговора са америчким, украјинским и другим страним лидерима на Минхенској безбедносној конференцији, верујемо да би САД требало озбиљно да размотре слање ловаца Ф-16 у Украјину", написали су сенатори.

"То би била велика помоћ која би могла да буде пресудна на бојном пољу."

Како преноси "Политико", иницијатор писма је демократски сенатор из Аризоне Мајк Кели.

Сенатори су од Остина затражили да им до краја недеље пошаље "списак фактора који су неопходни за успешно слање авиона Ф-16 у Украјину".

Они су, између осталог, желели да знају колико виско украјински званичници рангирају авионе на својој листи приоритета, као и да ли би Кијеву послати нови или већ коришћени авиони.

Сенатори су тражили и анализу ефекта авиона на даљи ток сукоба, као и процену колико би времена било потребно да се украјински пилоти обуче за њихову употребу.

Група је поздравила наводе да су два украјинска пилота дошла у САД на процену борбених вештина у бази националне гарде Морис у Тусону, у Келијевој матичној држави, што су назвали "кључним кораком у процени" њихове спремности да користе те авионе.

Међу потписницима се налазе демократски сенатори Тами Дакворт из Илиноиса, Тим Кејн из Вирџиније, Марин Хајнрих из Новог Мексика и Џеки Розен из Неваде, као и републиканци Лиса Мурковски из Аљаске, Томи Тубервил из Алабаме и Тед Бад из Северне Каролине.

Заговорника слања авиона има и међу припадницима америчких оружаних снага, попут начелника Европске команде америчке војске генерала Кристофера Каволија, који је рекао да би напредно оружје, попут авиона Ф-16, били од велике помоћи за Украјину, наводи "Политико".

Водећи цивилни званичници, међу којима је и саветник за националну безбедност Џејк Саливан, ипак тврде да ловци у овом тренутку нису приоритет.

Подсекретар за одбрамбену политику Пентагона Колин Кал такође је бранио политику америчке администрације, када је рекао да би за испоруку старијих авиона Ф-16 било потребно око 18 месеци, док би за нове ловце било потребно чак шест година.

"То је приоритет за Украјину, али није један од њихова три највећа приоритета", рекао је он члановима одбора за оружане снаге Представничког дома САД. "Њихови приоритети су противваздушни системи, артиљерија и оклопни и механизовани системи."

Писмо Сената уследило је након двопартијских напора у Представничком дому, које је предводио демократа из Мејна Џаред Голден, да убеде Бајдена да пошаље Кијеву Ф-16 или сличне авионе.

image