Свет

Није први пут да прави проблеме: Где је запело са америчким дроном који је пао у Црно море

Дронови MQ-9 више од деценије представљају драгуљ америчке авијације, али су се неретко налазили и на удару критика
Није први пут да прави проблеме: Где је запело са америчким дроном који је пао у Црно мореGetty © Isaac Brekken

Вероватно најпознатији инцидент који је изазвао амерички дрон MQ-9 "рипер", који је синоћ упао у Црно море, је онај из децембра 2013. године, када су припадници америчке војске овом летелицом гађали свадбену поворку у Јемену. Том приликом је убијено 12 људи, док је најмање 15 повређено, а администрација председника Барака Обаме наишла је на оштре критике група за заштиту људских права.

Амерички дрон MQ-9 "рипер" пао је синоћ у Црно море, недалеко од Крима. Министарство одбране Русије је саопштило да је америчка летелица пала услед оштрог маневрисања.

"Услед оштрог маневрисања амерички дрон је изгубио контролу и висину, и сударио се са воденом површином", истакли су у руском Министарству одбране. У саопштењу се додаје да руски ловци нису користили наоружање.

Амерички званичници су, са друге стране, тврдили да је руски авион Су-27 "пресрео и ударио" њихов дрон, који су након тога сами морали да оборе.

Командант Ваздухопловних снага САД у Европи Џејмс Хекер навео је да је дрон "изводио рутинске операције у међународном ваздушном простору када га је пресрела и ударила руска летелица, због чега су америчке снаге обориле дрон".

Како је рекао један високи амерички званичник, дрон је полетео из војне базе у Румунији у уторак ујутру, како би спроводио мисије редовног надзора које трају девет до десет сати, пренео је "Њујорк тајмс".

Летећи на висини од око 7.500 метара, софистициране камере и други сензори којима "рипер" располаже могу да осматрају Крим  док лети у међународном ваздушном простору, што је типична мисија коју су MQ-9 спроводили много пре него што је почео сукоб у Украјини, рекао је званичник.

Од почетка Специјалне војне операције, америчке оружане снаге одбиле су да се директно укључе у сукоб на страни Украјине, али снабдевају Кијев наоружањем и обавештајним подацима у чијем прибављању се често користе дронови.

Координатор за комуникације Савета за националну безбедност Џон Кирби рекао је да "није неуобичајено" да руски авиони пресрећу америчке авионе изнад Црног мора, и наводи да је било и других пресретања последњих недеља.

MQ-9A - драгуљ америчке авијације 

Амерички вишенаменски дрон MQ-9 један је од најпознатијих, али и најуспешнијих пројеката америчког произвођача наоружања "Џенерал атомикс".

Реч је о једној од првих беспилотних летелица које су, поред своје традиционалне обавештајно-посматрачке улоге, коришћени и као тзв. ловци-убице, односно за извршавање самих ваздушних напада.

Дрон MQ-9 је свестрана летелица која може да обавља различите врсте задатака, међу којима су осматрање, прикупљање информација, ваздушна подршка и вршење прецизних ракетних удара, а своју употребу је пронашла пре свега у операцијама асиметричног ратовања, које су САД спроводиле у Ираку и Авганистану.

Процењује се да САД располажу са око 300 таквих дронова, према подацима из 2021. године.

Беспилотна летелица MQ-9 је доступна у неколико модификација које се разликују по максималном домету и трајању лета. У својој извиђачкој верзији, МК-9 "алтаир" може да постигне висину и до 15.000 метара, што га чини посебно погодним за прикупљање информација.

Борбена верзија "рипер" може да достигне максималну висину од 8.000 метара са пуним оптерећењем муниције – максимална носивост дрона је 1.700 килограма. Домет летења те америчке беспилотне летелице је око 1.900 километара, сматра се и за прилично мобилну летелицу.

Тај дрон може постићи брзину од око 440 километара на час, што га чини релативно брзим са стандарде дронова, али драстично споријим од авиона. Самим тим, иако "рипер" може бацати бомбе и лансирати пројектиле, његова мала брзина и недостатак одбрамбеног оружја чине га релативно лаким за обарање.

"Рипери" су и раније обарани у Сирији, Либији, Јемену и Авганистану, а инцидената налик на јучерашњи већ је било у Сирији, где је руско ваздухопловство помагало сиријским трупама у борби против Исламске државе, иако тада ни један дрон није пао.

Када је потпуно напуњен, MQ-9 може да ради аутономно и до 27 сати, а модификоване верзије за операције проширеног домета додавањем спољних резервоара који могу да држе 589 килограма горива.

Дрон се може раставити и утоварити у контејнер, како би се лакше транспортовао широм света. Цео систем се може транспортовати у Ц-130 "Херкулес" или другим већим авионима.

Америчка војска ту беспилотну летелицу користи од 2007. године, а цена по комаду износи око 56 милиона долара. Поред војске, те дронове поседује и америчка гранична полиција, која их користи за надзор америчко-мексичке границе и лов на илегалне мигранте.

Коришћење беспилотних летелица у ратним дејствима наишло је на значајне критике. Док заговорници коришћења те технологије наводе да дронови поседују прецизно оружје које драстично смањује колатералну штету, америчке трупе су и поред тога из ваздуха убиле значајан број цивила током тзв. рата против тероризма, пре свега у Сирији, Ираку и Јемену.

image
VV inauguration
banner