Русија

Антонов: Aмерички дронови скупљају обавештајне податке за украјинску војску

Неприхватљива активност америчке војске у непосредној близини руских граница је разлог за бригу, рекао је руски амбасадор у САД
Антонов: Aмерички дронови скупљају обавештајне податке за украјинску војску© Tanjug/ Patrick Semansky

Америчке беспилотне летелице прикупљају обавештајне податке које Кијев накнадно користи за ударе на руске снаге и територију Руске Федерације, рекао је руски амбасадор у Вашингтону Анатолиј Антонов новинарима након састанка у Стејт Департменту где је био позван због инцидента у Црном мору, преноси ТАСС.

Синоћ је руско Министарство одбране јавило да је у региону полуострва Крим, примећено да се америчка беспилотна летелица приближава државној граници Руске Федерације, дрон је летео са искљученим транспондером и нарушио границу региона, због чега су подигнути руски ловци.

"Услед оштрог маневрисања амерички дрон је изгубио контролу и висину, и сударио се са воденом површином", истакли су у руском Министарству одбране.

У саопштењу се додаје да руски ловци нису користили наоружање.

"Неприхватљива активност америчке војске у непосредној близини наших граница је разлог за бригу. Свесни смо у које сврхе се користе ова беспилотна извиђачка и ударна возила", навео је дипломата.

Како је подсетио Антонов, Џон Кирби, координатор за стратешке комуникације у Савету за националну безбедност Беле куће, рекао је да америчке беспилотне летелице свакодневно врше такве прелете.

"Шта раде хиљадама километара од Сједињених Америчких Држава? Одговор је очигледан, прикупљају обавештајне информације, које накнадно користи кијевски режим за удар на наше оружане снаге и територију", рекао је амбасадор.

Каква би била реакција америчког ваздухопловства и морнарице, да се руски ударни дрон појавио у близини Њујорка или Сан Франциска, питао је реторички Антонов.

"Сигуран сам да би реакција америчке војске била бескомпромисна, САД не би дозволиле да неко пробије њихов ваздушни или поморски простор. Претпостављамо да ће се САД уздржати од даљих спекулација у медијском простору и да ће престати да лете близу руских граница", рекао је он.

Амбасадор је у Стејт департмент позван због, како наглашава америчка страна, непрофесионалности руске војске. Према речима амбасадора, руска војска је деловала врло професионално и није користила оружје.

Антонов је истакао да се инцидент догодио у "зони Специјалне војне операције" иако је Москва и раније упозоравала да нико не треба да се меша, додао је амбасадор.

Русија сваку акцију са употребом америчког наоружања и опреме доживљава као отворено непријатељску, додао је дипломата и подсетио да је Вашингтон до сада Кијеву испоручио оружје у вредности од 33 милијарде долара.

"Помислите само на ове бројке! Апсолутно је очигледно да САД теже намерној ескалацији, оптерећеној директним оружаним сукобом", нагласио је руски дипломата.

Још једном је поновио да Русија не жели сукоб са Америком и залаже се за прагматичну сарадњу у интересу обе државе, због чека је, како је рекао, важно да комуникација остане отворена.

Шта се десило?

Како је саопштило руско Министарство одбране, амерички дрон је прешао границу подручја привременог режима коришћења ваздушног простора, успостављеног ради извођења Специјалне војне операције, са којим су упознати сви корисници међународног ваздушног простора.

Амерички дрон је, услед оштрог маневрисања, ушао у неконтролисан лет уз губитак висине и сударио се са површином воде, саопштило је Министарство и нагласило да руски ловци нису користили оружје, нису дошли у контакт са беспилотном летелицом и безбедно су се вратили на аеродром своје базе.

Међутим, Европска команда Оружаних снага САД наводи да је један од два руска авиона Су-27 ударио је у пропелер америчког дрона, што је довело до његовог пада у воде Црног мора. Амерички председник Џозеф Бајден је обавештен о инциденту, а руски амбасадор у Вашингтону је позван у Стејт департмент.

На крају консултација са помоћницом америчког државног секретара за европске и евроазијске послове Карен Донфрид, Антонов је потврдио да стране различито тумаче инцидент на небу изнад Црног мора, а сам састанак је описао као конструктиван.

Извиђачка мисија америчког дрона у Црном мору је провокација, рекао је амбасадор и додао да Русија не тражи конфронтацију са САД.

image