Свет

Кирби: Остаци дрона вероватно никада неће бити прикупљени; И даље ћемо летети

Учинили смо све то је у нашој моћи да умањимо вредност информација које би неко могао да добије уколико би дошао у посед тог дрона, рекао је координатор за комуникације Савета за националну безбедност
Кирби: Остаци дрона вероватно никада неће бити прикупљени; И даље ћемо летети© Tanjug/AP Photo/Massoud Hossaini, File

Остаци дрона који је јуче пао у Црно море нису прикупљени, и вероватно никада и неће бити, рекао је координатор за комуникације Савета за националну безбедност Џон Кирби.

"Нисам сигуран да ћемо моћи да покупимо остатке. Он је пао у дубоком делу Црног мора. И даље разматрамо да ли постоји могућност прикупљања остатака, али могуће је да не постоје", рекао је он.

"Учинили смо све то је у нашој моћи да умањимо вредност информација које би неко могао да добије уколико би дошао у посед тог дрона", рекао је Кирби.

Када су га новинари додатно притиснули, Кирби је рекао: "Свакако не могу да говорим у име руских напора или тога да ли они покушавају да прикупе делове са површине воде. Могу само да вам кажем да још увек сами процењујемо ситуацију".

Кирби је синоћ рекао да "није неуобичајено" да руски авиони пресрећу америчке авионе изнад Црног мора, и навео је да је било и других пресретања последњих недеља.

Шеф Пентагона Лојд Остин је после пада америчке беспилотне летелице МК-9  рекао да ће "америчке беспилотне летелице наставити да лете тамо где им међународно право дозвољава".

"Да не буде забуне, САД ће наставити да лете и делују тамо где то међународно право дозвољава", рекао је Остин и додао да "руски војни летови морају да буду безбедни и професионални".

Синоћ је руско Министарство одбране јавило да је у региону полуострва Крим, примећено да се америчка беспилотна летелица приближава државној граници Руске Федерације, дрон је летео са искљученим транспондером и нарушио границу региона, због чега су подигнути руски ловци.

"Услед оштрог маневрисања амерички дрон је изгубио контролу и висину, и сударио се са воденом површином", истакли су у руском Министарству одбране.

У саопштењу се додаје да руски ловци нису користили наоружање.

"Неприхватљива активност америчке војске у непосредној близини наших граница је разлог за бригу. Свесни смо у које сврхе се користе ова беспилотна извиђачка и ударна возила", навео је дипломата.

image