Русија

Објављен снимак на коме се наводно види како је пао амерички дрон (ВИДЕО)

Видео снимак наводно приказује моменат када је беспилотна летелица САД засута млазом горива руског ловца
Објављен снимак на коме се наводно види како је пао амерички дрон (ВИДЕО)© Tanjug/US Department of Defense via AP

Европска команда Оружаних снага САД објавила је снимак који наводно показује тренутак пре пада америчког дрона у Црно море, односно моменат у коме је беспилотна летелица из САД засута облаком горива из руског америчког борбеног авиона СУ-27.

Видео који је, како се тврди, снимио дрон МК-9 камером на својој доњој страни приказује два различита пролаза авиона у којима је попрскан дрон, а затим се комуникација са беспилотном летелицом губи, и слика се претвара у шарену траку.

У ранијем званичном саопштењу Европске команде Оружаних снага САД наводи се да је "један од руских Су-27 ударио у пропелер МК-9, приморавајући америчку војску да испусти дрон у међународне воде".

Међутим, руско Министарство одбране навело је да "руски ловци нису користили ваздушно-десантно оружје, да нису дошли у контакт са беспилотном летелицом и да су се безбедно вратили на аеродром своје базе".

Традиција руских и совјетских бораца да накратко укључе хитни одвод керозина испред мете је већ позната од раније. На пример, поморски пилоти су то редовно радили и на Балтику и у Баренцовом мору, пресрећући извиђачке западне авионе "Орион".

А и ловац Су-27 је окретан и брз тако да је позната и слика да борбени авиони Русије често праве оштре маневре око мете. Мотор ловца ствара такозвану ваздушну струју, која чак и тешки бомбардер води у најјаче турбуленције.

image
VV inauguration
banner