Русија

Како је уништен амерички дрон у Црном мору

Москва тврди да није било контакта између летелице и дрона, док Вашингтон инсистира на супротном. Сједињене Државе ће морати да доставе видео снимак инцидента или телеметријске податке са палог МК-9 како би доказали валидност својих оптужби, каже руски експерт
Како је уништен амерички дрон у Црном моруGetty © Photo by Ethan Miller/Getty Images

Верзије америчке и руске војске шта се догодило са дроном у Црном мору се разликују. У званичном саопштењу Европске команде Оружаних снага САД наводи се да је "један од руских Су-27 ударио у пропелер МК-9, приморавајући америчку војску да испусти дрон у међународне воде".

Међутим, руско Министарство одбране наводи да "руски ловци нису користили ваздушно-десантно оружје, да нису дошли у контакт са беспилотном летелицом и да су се безбедно вратили на аеродром своје базе".

"Амерички дрон је прешао у неконтролисани лет уз губитак висине и сударио се са површином воде. Пао је сам, без икакве интервенције са стране", саопштили су у руском Министарству.

Вреди напоменути да речи руске војске изгледају убедљивије, макар само зато што сваки судар у ваздуху носи ризик за све његове учеснике. Такви случајеви се понекад дешавају, али готово увек случајно, јер су последице апсолутно непредвидиве.

Једноставно је немогуће замислити да би команда Ваздушно-космичких снага Русије дала наређење пилоту да намерно удари америчку беспилотну летелицу. Било би то наређење да се ризикује живот пилота, а свакако и авион, без правог разлога, пише портал "Взгљад".

Међутим, добро је познато како се руски ловци најчешће понашају приликом пресретања циљева у близини државне границе Руске Федерације. Ове вештине старе су деценијама, још из совјетских времена, наводи портал.

Прво, може се веровати изјавама Американаца да је Су-27 испустио гориво на амерички дрон, јер је позната традиција руских и совјетских бораца да накратко укључе хитни одвод керозина испред мете. На пример, поморски пилоти су то редовно радили и на Балтику и у Баренцовом мору, пресрећући извиђачке западне авионе "Орион".

Друго, ловац Су-27 је много окретнији и бржи и од "Ориона" и од беспилотне летелице. Руска војска током пресретања често прави оштре маневре око мете. Мотор ловца ствара такозвану ваздушну струју, која чак и тешки бомбардер води у најјаче турбуленције.

Највероватније је руски ловац заиста оборио америчку беспилотну летелицу не додирнувши је, јер МК-9 дефинитивно није дизајниран за такве авантуре.

И, наравно, посебно вреди поменути још једну важну чињеницу: одмах су се појавиле информације да Русија спроводи специјалну операцију подизања олупине америчког дрона са површине и дна мора. Чињеница да су ове акције организоване тако брзо и да су неки фрагменти МК-9 одмах лоцирани говори да је постојало јасно планирање.

Важно је напоменути да амерички дронови редовно лете око обале Крима. Њихова рута, време лета, ред вожње су познати. Руска војска би могла да израчуна када и где ће се МК-9 појавити и унапред да пошаље бродове на место његовог наводног пада.

Спровођење лукавог плана или случајни инцидент који би се заиста могао догодити?

Ако је то план, онда ћемо у блиској будућности чути о још једном сличном случају, о "судару са површином воде" другог америчког дрона код обале Крима. То ће значити суштинску промену руске политике према извиђачким авионима земаља НАТО-а који делују у близини граница Руске Федерације.

Извиђачки авиони западних држава редовно лете у близини руских територија. Посебно се често користе беспилотне извиђачке летелице које полећу из ваздушних база у Румунији, Италији и Немачкој. Ове летелице су способне да дуго бораве у ваздуху, препознају ваздушне, копнене и површинске циљеве и све те податке преносе команди НАТО-а у реалном времену.

Важно је да НАТО отворено призна да Алијанса дели ове обавештајне податке са кијевским режимом. Тако је дрон МК-9 био део обимног НАТО програма ваздушног извиђања који ради у интересу Оружаних снага Украјине и директно утиче на ток сукоба у оквиру Специјалне војне операције.

Тако се у мају прошле године сазнало да су управо Сједињене Државе дале Украјини обавештајне податке о крстарици "Москва", што је омогућило удар на брод Црноморске флоте Руске Федерације.

Међутим, активност западних авиона око граница Руске Федерације одавно је постала изразит тренд. Конкретно, у јануару је авион П-3 "орион" који је припадао Немачкој пресретнут изнад Балтичког мора.

С друге стране, пошто сви ови авиони и дронови не улазе у ваздушни простор Украјине, а камоли Русије, немогуће је применити војну силу против њих без ризика од директног оружаног сукоба са Сједињеним Државама. Експерти напомињу да ће, ако САД намеравају да наставе да инсистирају на томе да је МК-9 пао као резултат контакта са руским авионом, морати да пруже необориве доказе.

САД ће покушати да заташкају инцидент

Експерт Центра за војно-политичко новинарство Борис Рожин рекао је да је Вашингтон обећао да ће објавити снимак инцидента, али да подаци о томе шта се заиста догодило још нису објављени.

"Тренутно имамо саопштење руског Министарства одбране, САД и снимак разговора наших пилота. Верзије страна се озбиљно разликују. Москва тврди да није било контакта између летелице и дрона, док Вашингтон инсистира на супротном. И у овом случају, Сједињене Државе ће морати да доставе видео снимак инцидента или телеметријске податке са палог МК-9 како би доказали валидност својих оптужби", рекао је Рожин.

Он је додао да за сада оно што западна штампа нуди јесу "само реконструкције које не потврђују ништа конкретно, и да штавише, представљени модели онога што се до сада догодило изгледају контрадикторно и заправо представљају различите верзије".

"Постоје и информације да Русија сада тражи олупину палог америчког дрона. А ако је то тако, онда за нас више није интересантна ни сама једрилица, већ његова конструкција. Електроника и уређаји за посматрање се периодично надограђују. И Москва би могла да их проучава", сматра он.

Као што показује пример Ирана, навео је Рожин, обарање америчких дронова, под успешним сплетом околности, омогућава детаљно проучавање њихове конструкције. Он је оценио да је врло могуће да ће САД настојати да заташкају инцидент.

"САД ће само вербално осудити поступке Москве. Истовремено, њихове беспилотне летелице ће наставити да повремено лете Црним морем", додао је Рожин.

Руски авиони нису урадили ништа што би се могло сматрати нападом на амерички дрон

Главни уредник портала "Авиа.ру" Роман Гусаров навео је да је МК-9 велика летелица, која се креће доста мањом брзином од Су-27 и да је релативно лаган.

"Довољно је да наш авион пролети у близини дрона, који би се одмах преврнуо и пао. Уопштено говорећи, оно што се догодило треба посматрати као упозорење Русије Сједињеним Државама. Формално, наши авиони нису урадили ништа што би се могло сматрати нападом на амерички дрон", објаснио је Гусаров.

Он је изразио уверење да ће Американци ипак наставити своје извиђачке летове, а да ће Русија задржати право да одговори на таква нарушавања свог ваздушног простора.

"Важно је да је дрон летео без транспондера, што значи да га земаљске службе нису откриле. Вероватно су хтели да се неопажено 'провуку'. Ловци се дижу у ваздух да пресрећу неидентификоване летеће објекте у свим земљама и на свим континентима. Американци то знају, па ће вршити притисак на њих својим верзијама инцидента", каже руски експерт за ваздухопловство.

Гусаров је додао да Вашингтон тврди да су руске акције непрофесионално пилотирање, али да су у ствари, руски пилоти урадили "златан" посао.

"На крају крајева, летели смо близу дрона, нисмо га дирали, нисмо користили оружје итд. Ипак, летелица је уништена", закључио је Гусаров.

Америчка обавештајна машинерија већ дуже време некажњено ради против Русије. Инцидент од 14. марта је први пример успешног супротстављања Русије ваздушном извиђању НАТО-а. А можда и не последњи. На то указује и изјава руског амбасадора у САД Анатолија Антонова.

"Забрињавајућа је неприхватљива активност америчке војске у непосредној близини руских граница. Добро смо свесни у које сврхе се користе ова беспилотне извиђачке и нападне летелице", поручио је Антонов.

image