Србија и Балкан

Распуштена Скупштина Црне Горе: Ђукановић сутра расписује парламентарне изборе?

Црногорски Устав прописује да председник Црне Горе расписује изборе првог наредног дана по распуштању Скупштине
Распуштена Скупштина Црне Горе: Ђукановић сутра расписује парламентарне изборе?© Filip Filipovic

Председник Црне Горе Мило Ђукановић донео је данас поподне указ којим је  распустио Скупштину Црне Горе.

Из Службе за информисање председника Црне Горе доставили су медијима "Указ о распуштању 27. сазива Скупштине Црне Горе", који је како су поручили, председник Црне Горе донео данас на основу члана 92 тачка 3 Устава Црне Горе.

"Распушта се 27. сазив Скупштине Црне Горе. Указ о распуштању 27. сазива Скупштине Црне Горе ступа на снагу даном доношења. Овај указ биће објављен у Службеном листу Црне Горе", наводи се у Указу.

У члану 92 Устава Црне Горе наводи се да се Скупштина распушта ако не изабере Владу у року од 90 дана од дана када председник Црне Горе први пут предложи мандатара.

У овом члану, у тачки 3 наводи се да се Скупштина распушта указом председника Црне Горе. У тачки 5 истог члана Устава наводи се и да Председник Црне Горе расписује изборе првог наредног дана по распуштању Скупштине, а у члану 95, тачка 4 као једна од надлежности председника Црне Горе наводи се и да расписује изборе за Скупштину.

"По Закону о председнику државе који је Скупштина Црне Горе усвојила почетком ове године, у којем је разрађена процедура поред осталог и именовања мандатара, уколико председник, конкретно Ђукановић, не да мандат никоме, онда се мандатаром сматра особа која има 41 потпис посланика у Скупштини. Пошто Ђукановић ни у поновљеном року није дао мандат никоме, иако је обавештен од стране Скупштине да Лекић има већину, онда је скупштина са 41 потписом посланика именовала Лекића за мандатара. Од тог дана, када је Лекић добио потпис, подршку 41 посланика, тече рок од три месеца у коме је Лекић требало да предложи Владу Скупштини и да Скупштина Црне Горе ту Владу изабере", тумачи за РТ Балкан законску и уставну процедуру у Црној Гори сада већ бивши посланик, правни експерт из Подгорице који је желео да остане анониман.

По његовом тумачењу, пошто до тога није дошло, односно Влада није изабрана, онда председник у тој ситуацији има право да распусти Скупштину.

"До састава те владе није дошло иако је био постигнут договор да Лекић, који није имао подршку УРЕ врати мандат и да мандат припадне Дритану Абазовићу и да се састави нова влада где би Дритан био мандатар и у коју би ушли сви представници парламентарне већине. Једини који нису подржали тај предлог били су из Уједињене Црне Горе, односно Горан Даниловић и због тога није дошло до формирања Владе", каже наш саговорник.

Ђукановић је, како наводи наш саговорник, искористио могућност коју му даје Закон о председнику и распустио парламент.

"Три дана пред изборе, Ђукановић, наравно, није пропустио ту шансу. Сад председник треба да распише нове парламентарне изборе, који морају бити одржани у року од 100 дана од дана расписивања. Мислим да тај рок не може бити краћи од 60 нити дужи од 100 дана", каже наш саговорник.

Уколико буде поштована ова процедура парламентарни избори у Црној Гори могли би бити одржани крајем маја или почетком јуна. Иначе, Ђукановић је раније изјавио да га његов правни тим саветује да има законске услове да распусти парламент и распише изборе ако до данас, 16. марта не буде изабрана нова влада Црне Горе.

 

image