Свет

Протојереј Дарко Ђого: УПЦ пред ултиматумом - или се прикључити "НАТО православљу" или нестати

Присуство канонске Украјинске православне цркве у Кијевско-печерској лаври означавало је за вернике наду да је у тој држави још увек остало зрно смисла и поштовања према канонском православљу, оцењује протојереј Дарко Ђого
Протојереј Дарко Ђого: УПЦ пред ултиматумом - или се прикључити "НАТО православљу" или нестати© Принтскрин/РТ

Ултиматум који смо чули од стране украјинских власти показује да не можемо говорити о демократској и слободној држави, јер основно право према повељи УН и уставу сваке државе, укључујући и Украјину, јесте право религијске савести, поручио је протојереј Дарко Ђого за РТ поводом протеривања монаха Украјинске православне цркве из Кијевско-печерске лавре и принудног затварања манастира. 

Он је истакао да је отимање храмова и цркава Украјинске православне цркве обично омогућавала и немо посматрала украјинска полиција.

"Очигледно да се украјинским властима жури да окончају са било каквим заједништвом у прошлости и заједништвом у духовности са остатком Руске православне цркве", рекао је Ђого и додао да је Кијевско-печерска лавра историјско и културно средиште Украјине и Украјинске православне цркве, али и свих људи који су Владимировим крштењем постали хришћани. 

Протојереј Ђого, редовни професор на Православном богословском факултету у Фочи, истакао је да је Лавра је подједнако руска и украјинска и белоруска, али се налази на територији Украјине и самим тим је подложна репресији кијевских власти.

"Људска права" важе само за колективни Запад

"Разлог зашто не видимо никакав нарочито изражен одговор од стране међународних организација за заштиту људских права лежи у чињеници да су те организације основане зарад политичке инструментализованости", оценио је Ђого.

Он је додао да се људска права у униполарном свету помињу као оправдање за војне интервенције, попут бомбардовања Србије и Срба у Републици Српској. Како истиче, та права не постоје за вернике Украјинске православне цркве и руске држављане који одлазе на Запад.

"У тренуцима када је колективни Запад онај који је вољан да укида нечија грађанска и људска права, систем се прави да угрожавање не види", истиче.

Како објашњава Ђого, слику о "европској демократској угроженој Украјини", која је тренутно најзначајнији политички експонент и својеврсна светиња политичког језика и политичке мобилизације на Западу, сада ништа не сме да угрози.

"Ту слику нарочито не сме да угрози реална слика Кијева у коме та таква Украјина, као експонент западних илузија о самом себи, избацује стотине људи из њихових домова како би тим насиљем извршила шовинистичко одузимање храмова", наводи он. 

Присуство канонске Украјинске православне цркве у Кијевско-печерској лаври означавало је за украјинске вернике и вернике изван Украјине наду да је у тој држави још увек остало зрно смисла и поштовања према канонском православљу, оцењује протојереј Дарко Ђого за РТ.   

"Ми ћемо се свакако и даље молити, али тај ужасни чин одузимања и протеривања одражава стање лудила у коме се тренутно налазе кијевске власти и у ком не постоје никакви обзири према светињама канонског православља и оним људима који су читав живот посветили служби, Богу и молитви", поручио је. 

У питању је пре свега религијски прогон

Иако има политичку основу, у питању је превасходно религијски прогон, односно прогон на основу религијских предрасуда, оцењује Ђого и истиче да на друштвеним мрежама многи војници и официри Оружаних снага Украјине апелују на власт да не одузима Лавру и манастире УПЦ. 

Поједини митрополити су, како објашњава, стали на страну украјинских власти након почетка Специјалне војне операције, али то их није избавило из ситуације.

"Данас се од Украјинаца захтева да опсесивно и недвосмислено мрзе Москву и мрзе Русију. Свако ко не жели да буде део те инструментализоване гомиле самим тим је крив и њему није место у савременом украјинском друштву", рекао је Ђого.

Протојереј истиче да тим чином украјинске власти шаљу религијску и политичку поруку да ће свако ко не буде спреман да се потчини њиховим диктатима, а преко тога и диктату колективног Запада, моћи да очекује само прогон. 

Виталиј Кличко је не тако давно, као градоначелник Кијева, предлагао изградњу бетонског зида према Москви, подсетио је Ђого и додао да "тај зид више не треба да буде само бетонски, већ треба да буде духовни, историјски, политички, културни, трговински, цивилизацијски". 

УПЦ ће доћи до катакомбног стања

Ђого је упозорио да се простор за најосновније преживљавање и живот Украјинске православне цркве рапидно се сужава из дана у дан.

"УПЦ је стављена је стављена пред ултиматум: или се прикључити неканонском НАТО православљу под вођством Епифанија Думенка, или нестати или се иселити у Русију. Сличан ултиматум је дао Зеленски у становницима Донбаса и свим Украјинцима који се и даље осећају Русима или русофоним непосредно пре почетка Специјалне војне операције", рекао је Ђого.

Зеленски је, подсећа он, тада рекао "ако осећате да сте Руси, идите у Русију". У питању је један отворено нацистички режим који више и не крије своје нацистичке корене, сценографију и изглед.

"Нажалост, мислим да ће УПЦ доћи до катакомбног стања, до стања најраније хришћанске цркве, где ће све своје обреде и само своје постојање морати да крије од власти и од ока јавности", упозорава протојереј.

Како закључује, будућност УПЦ види тек када се "успостави мултиполарни, бољи свет у коме ће они који знају шта је сверуско и свесловенско јединство моћи  слободно да припадају Канонској православној цркви, а да не буду прогоњени. 

image