Свет

Пољска се не плаши казне ЕУ

Премијер одбацио претње Европске комисије да би Пољска могла да изгуби велики део новца из ЕУ
Пољска се не плаши казне ЕУ© Tanjug/AP Photo/Darko Bandic

Пољска се не плаши обуставе средстава из фондова Европске уније, изјавио је данас пољски премијер Матеуш Моравјецки, дан након што је Европска комисија упозорила да би та земља могла да остане без већег дела новца за развој ако не поправи свој правосудни систем.

Варшава се последњих година сукоби с Бриселом поводом бројних питања - од избеглица и политизације пољског правосуђа до климатских промена и ЛГБТ права, преноси Ројтерс.

Портпарол Европске комисије је у понедељак упозорио да би Пољска могла да изгуби већи део укупних средстава од 75 милијарди евра из развојних фондова јер Варшава, како је рекао, не испуњава демократске стандарде о независности правосуђа.

"Не мислим да су у опасности средства из ЕУ – кохезиони фондови, пољопривредни фондови, фондови за иновације и други", рекао је Моравјецки на данашњој конференцији за новинаре, додајући да су "прва средства већ на путу".

Према његовим речима, можда та средства неће бити велика у наредних неколико месеци, али ће прве авансне уплате вероватно бити пуштене.

Цела унија у кризи

Резервни фонд ЕУ намењен за оружану помоћ Украјини не може да покрије све захтеве Украјине.

Првобитно се мислило да ће резервни фонд, који је са 500 милиона подигнут на 1,5 милијарди евра, покрити бар 85 одсто ЕУ трошкова за испоруку наоружања Кијеву, међутим, након обраде свих захтева, сума од 1,5 милијарди евра покрила је свега 46 одсто испорука.

image