Свет

ЕУ поново прети Пољској ускраћивањем средстава из заједничког буџета

Пољској неће бити исплаћен највећи део од 75 милијарди евра средстава за развој која су јој намењена до 2027, упозорено је из Европске комисије
ЕУ поново прети Пољској ускраћивањем средстава из заједничког буџета© Pixabay

Скоро сви кохезиони фондови Пољске, из заједничког буџета земаља Европске уније за период 2021-2027, доведени су у питање јер Варшава не испуњава демократске стандарде о независности правосуђа, упозорила је Европска комисија.

То значи да Европска унија неће исплатити Пољској највећи део од 75 милијарди евра средстава за развој која су јој намењена до 2027, изјавио је портпарол Европске комисије Стефан де Керсмакер, а пренео је Танјуг позивајући се на Ројтерсов извештај.

"Због неусклађивања, комисија не може да изврши надокнаду за пољска потраживања", рекао је Керсмакер.

Он је додао да једини изузетак може да представља мали део новца намењен техничкој помоћи за доношење развојних пројеката, али не и онај намењен за њихову реализацију.

Замерајући како је обављена реформа правосуђа у овој земљи и сматрајући да је дошло до нарушавања независности судова, Европска комисија већ је замрзла око 35 милијарди евра додељених Пољској из заједничког фонда економских подстицаја ЕУ за помоћ економијама да се опораве од финансијских последица изазваних пандемијом ковида-19.

"Ако буде покушаја да се блокирају исплате и Европска комисија буде покушала да изврши притисак на нас, онда нећемо имати другог избора него да извучемо сво оружје из свог арсенала и одговоримо баражном ватром", сликовито је тада одговорио на најаве из ЕК Криштоф Соболевски, генерални секретар владајуће пољске странке Право и правда.

Нешто конкретнији је био члан конзервативне Уједињене Пољске, министар Михаил Војчик који је наговестио да би одговор на овакав потез ЕК могао бити стављање вета на неке одлуке ЕУ.

Странка Право и правда извршила је реформу правосуђа 2015. године, а ЕУ и многе међународне организације сматрају да она нарушава демократске принципе независности судова, јер су неке судије које су критиковале владу смењене, док су они који је подржавају унапређени на највише положаје. С друге стране, Право и правда одговара да је реформисани систем ефикаснији и да нема политичког утицаја у раду судова.

Пољска је од придруживања Европској унији 2004. године највећи корисник помоћи из заједничког буџета.

image