Свет

Израел објашњава зашто неће да шаље оружје Кијеву: У сложеној смо ситуацији

"Имамо тај проблем, ја то отворено кажем овде. Другим речима, имамо сложену ситуацију… али у оквиру тих ограничења… покушавамо да понудимо хуманитарну и одбрамбену помоћ Украјини", рекао је премијер Израела Бенјамин Нетанијаху
Израел објашњава зашто неће да шаље оружје Кијеву: У сложеној смо ситуацијиGetty © Lior Mizrahi/Getty Images

Израел не испоручује Украјини никакво оружје јер је везан одређеним споразумима са Русијом о суседној Сирији, изјавио је премијер Бенјамин Нетанијаху.

Он је током заједничке конференције за новинаре са немачким канцеларом Олафом Шолцом у Берлину упитан да ли ће Израел наставити да се уздржава од слања оружја Кијеву.

Нетанијаху је признао да се Израел, када је реч о овом питању, нашао "у сложеној ситуацији."

"Израелски пилоти и руски пилоти лете једни поред других изнад неба Сирије", рекао је он, додавши да је пре неколико година одлучио да спречи Иран, највећег непријатеља Израела, да створи "трећи фронт" против јеврејске државе на њеној северној граници.

Израел је у више наврата упозоравао Сирију да не скрива припаднике милиције Хезболаха, која је у Израелу означена као терористичка организација и за коју сматра да има везе са Ираном. Сиријски званичници су, са друге стране, у бројним приликама оптуживали Израел за извођење смртоносних напада на територији Сирије.

"Да бисмо спречили то (трећи фронт), користили смо ваздушну силу... Да бисмо то урадили, склопили смо аранжман са руском владом, руским ваздухопловством и руском војском у Сирији да не обарамо једни другима авионе", напоменуо је он и додао да ниједна друга европска држава која подржава Украјину није имала сличне околности у односима са Москвом.

"Имамо тај проблем, ја то отворено кажем овде. Другим речима, имамо сложену ситуацију… али у оквиру тих ограничења… покушавамо да понудимо хуманитарну и одбрамбену помоћ Украјини", рекао је Нетанијаху.

Он је напоменуо да Израел помаже Украјини са најсавременијим системима раног упозорења, тврдећи да је та опрема прецизно одредила локације руских напада, што је омогућило да се јасније одреде подручја за склањање цивила.

Израел је осудио поступке Москве након почетка Специјалне војне операције у Украјини у фебруару 2022. године, али се никада није придружио санкцијама које је Запад наметнуо Русији, нити је био вољан да снабдева Кијев оружјем.

Међутим, Израел је недавно одобрио извозне лиценце за могућу продају оружаних система одбране против дронова Украјини, пренео је "Аксиос" позивајући се на три израелска и једног украјинског званичника.

image