Свет

Израелски званичник: САД финансирају протесте против Нетанијахуове владе

Амерички Стејт департмент наводно финансијски помагао једну од организација која организује антивладине протесте
Израелски званичник: САД финансирају протесте против Нетанијахуове владе© Tanjug/AP Photo/Ohad Zwigenberg

Високи званичник у влади израелског премијера Бењамина Нетаниајхуа рекао је су масовни протести против реформе правосуђа делимично финансирани од стране Бајденове администрације.

"Протести су финансирани и организовани уз помоћ више милиона долара", рекао је он, преноси "Тајмс оф Израел".

"Пратимо шта се дешава. То је велика организација, где постоји организован центар из којег се сви демонстранти уредно гранају", рекао је он и додао да им је "јасно ко то финансира".

Други члан премијеровог тима, који је такође остао анониман, потврдио је за "Тајмс оф Израел" да је високи званичник говорио о Сједињеним Америчким Државама.

Сличне тврдње недавно је изнео и израелски политички коментатор Јаков Бардуго, док је Нетанијахуов син Јаир на Твитеру поделио чланак "Брајтбарта" у ком се тврди да амерички Стејт департмент стоји иза једне од група које организују протесте.

Реформа правосуђа, коју је предложила Нетанијахуова влада изабрана крајем прошле године, изазвала су масовне протесте у Израелу који трају више од два месеца, као и жестоке реакције опозиционих политичара и дела цивилног сектора.

Предлог реформе довео је до захлађења односа са Вашингтоном, који је традиционално најближи савезник Израела. Нетанијаху и даље није добио званичан позив да посети Белу кућу, иако се на функцији премијера налази готово три месеца.

Амерички портал "Вашингтон фри бикон" пренео је почетком марта да је Стејт департмент финансијски помаже израелски Покрет за квалитетну владу, непрофитну организацију која учествује у организацији протеста против Нетанијахуове владе.

image