Свет

Путинов тужилац: Британац, саветник команданта ОВК и Карле дел Понте

Ахмад Кан је саветовао некадашњу портпаролку тужилаштва Хаштог трибунала Флоранс Артман
Путинов тужилац: Британац, саветник команданта ОВК и Карле дел Понтеwww.globallookpress.com © Christophe Gateau

Главни тужилац Међународног кривичног трибунала у Хагу је британски адвокат Карим Ахмад Кан, човек живописне биографије са значајним искуством у области међународног кривичног права, што не подразумева нужно и правду.

Након школовања на елитним британским универзитетима Кингс Колеџ и Оксфорд, Ахмад Кан је 1997. године постао сарадник тужитељке Међународног кривичног суда за бившу Југославију у Хагу Карле дел Понте, где је остао годину дана, након чега је прешао у његов еквивалент за злочине у Руанди.

Након више од десет година у различитим међународним судовима у Хагу, Ахмад Кан је 2008. године постао правни саветник Флоранс Артман, некадашње портпаролке тужилаштва Хашког трибунала против које је, између осталог, вођен и кривични поступак због одавања поверљивих информација из докумената које је Трибуналу доставила држава Србија, а на које је суд ставио ознаку тајности.

Поред Артманове, Ахмад Кан је саветовао и друге оптуженике пред међународним судовима. Био је главни правни саветник некадашњег команданта ОВК Фатмира Љимаја пред Еулексовим судом на Косову и Метохији између 2014. и 2017. године. Поред Љимаја, Ахмад Кан је сличне услуге пружао некадашњем либеријском председнику Чарлсу Тејлору, актуелном председнику Кеније Вилијаму Рутоу и вођи побуњеника из Судана Бар Идрису Абу Гарди.

Ахмад Кан је заступао и представнике албанске мањине у Грчкој, који су потраживали накнаду за имовину одузету након Другог светског рата.

Почетком 2021. године, Ахмад Кан је изабран за главног тужиоца Међународног кривичног трибунала, где је заменио тужитељку из Гамбије Фатоу Бенсуду, једне од неколико виских званичника тог суда против које су Сједињене Америчке Државе годину дана раније увеле санкције зато што су "противзаконито покушали да ставе Американце под своју јурисдикцију". Међународни суд правде је у том тренутку истраживао злочине америчких трупа у Авганистану.

Занимљив детаљ из његовог живота представља и чињеница да је један од његове старије браће Имран Ахмад Кан, иначе бивши посланик у британском парламенту из редова Конзервативне партије, 2008. године осуђен за сексуално напаствовање петнаестогодишњег дечака.

image