Економија

Аустријски министар: Више од 90 одсто западних компанија остало у Русији

У Аустрији има званичника који се надају брзом повратку нормалнијим односима са Москвом, пише Ројтерс
Аустријски министар: Више од 90 одсто западних компанија остало у Русији© Tanjug/AP Photo/Lisa Leutner

Више од 90 одсто западних компанија је остало у Русији и чекају да виде шта ће се дешавати, рекао је министар за европске послове Аустрије Александар Шаленберг.

"Хајде да будемо реални, 91 одсто западних компанија је још увек у Русији и ради оно што је разумно - чека, уздржава се и ограђује се", поручио је Шаленберг за Ројтерс.

Коментаришући пословање Рајфајзен банке у Русији, навео је да аустријске компаније поштују аустријска правила и политику санкције Европске уније, додајући да су и друге западне финансијске организације, укључујући Банку Америке, и даље присутне у Русији.

Поједини званичници у Аустрији се надају да ће доћи до брзог окончања сукоба у Украјини и повратка нормалнијим односима са Русијом, пише агенција, позивајући се на изворе.

Иначе, Рајфајзен банка, која је подружница једне од највећих аустријских банкарских групација "Рајфајзен банк интернешнел АГ", послује у Русији од 1996. године и 10. је највећи зајмодавац међу руским кредитним организацијама.

Због пословања у Русији, америчка управа за санкције покренула је истрагу против аустријске банке, известио је раније Ројтерс.

image