Економија

Санкције не погађају Русију: Нафтних бушотина више него у последњој деценији

Процене су да би руска производња нафте, упркос ограничењима наметнутим од Запада, могла да се одржава на тренутном нивоу најмање четири до пет година
Санкције не погађају Русију: Нафтних бушотина више него у последњој деценијиwww.globallookpress.com © Nikolay Gyngazov

Иако Европска унија тврди да је прошлонедељна одлука Русије да смањи производњу нафте за пола милиона барела дневно директна последица санкција, подаци указују на то да је руска нафтна индустрија отпорна на ограничења која јој је увео Запад.

Наиме, руске компаније су у 2022. години спровеле више бушења на својим нафтним пољима него током последње деценије, пише "Блумберг".

"Индустрија углавном наставља да ради као и раније", изјавио је шеф истраживачког центра у компанији "Бизнис солушнс технолоџис" Виталиј Михалчук, те додао да је "Русија успела да задржи већину компетенција, средстава и технологија у области нафтних услуга".

Упркос томе што су неки западни нафтни гиганти, попут "Шела" и "Екон мобила", обуставили улагања у РФ, "Блумберг" износи податак да су руске нафтне платформе прошле године избушиле више од 28.000 километара, највише у последњих десет година. Укупан број започетих бушотина порастао је скоро седам одсто, на више од 7.800, при чему је већина кључних нафтних компанија надмашила своје резултате из претходне године. 

Како је нафтна индустрија наставила да ради након санкција

Неколико фактора је помогло руској нафтној индустрији да несметано настави да функционише. Пре свега велики међународни добављачи чинили су само 15 одсто укупних нафтних услуга у земљи 2021. године, односно највећи део тржишта чине домаћи произвођачи, нпр. "Росњефт", "Гаспром", "Сургунефтегас".

"Руске компаније привлаче стране факторе ако су им потребне високотехнолошке услуге и опрема", као и напредни софтвер, навео је московски консултант Михалчук. Међутим, такве ствари нису неопходне да би се вадила нафта. 

Такође, неке најзначајније западне компаније које послују на пољу нафтних услуга нису напустиле земљу. "Ес-Ел-Би" и "Ведерфорд интернешенел" наставили су да раде у Русији, уз одређена ограничења.

А два нафтна гиганта "Халибуртон" и "Бејкер Хјуз" који су се повукли с руског тржишта продали су своје послове локалним компанијама.

Проблем набавки западне високотехнолошке опреме решен је "захваљујући увозу преко посредника у пријатељским државама или проналажењем алтернативних добављача у Кини", рекао је Михалчук.

Откако је у априлу 2022. достигла најнижи ниво од 10,05 милиона барела дневно након почетка Специјалне војне операције, руска производња нафте се опоравила на око 10,9 милиона барела дневно крајем 2022. и остала близу тог нивоа у јануару 2023.

Резерве нафте довољне

Нема доказа ни да је ЕУ забрана увоза сирове нафте од 5. децембра 2022. изазвала проблеме РФ – производња је остала стабилна у наредна два месеца. 

Стопе прераде у руским рафинеријама у првих осам дана фебруара биле су око два одсто изнад нивоа у јануару, на нешто више од 5,8 милиона барела дневно, према "Блумбергу". Резерве нафте у земљи биле су изнад 25 милиона барела од 10. фебруара, у поређењу са 20 милиона барела прошле године када је била приморана да смањи производњу. 

Процене су да би руска производња нафте могла да се одржава на тренутном нивоу најмање четири до пет година.

"Русија тренутно има довољно резерви да одржи проток нафте. Уколико би производња остала близу садашњег нивоа, до 2027. само три одсто зависиће од технологија којима земља сада с тешкоћом приступа", закључио је Михалчук за "Блумберг".

image