Русија

"Блумберг": Увоз Русије враћен на ниво из 2020. године

Подаци показују да се роба доставља преко Турске, Србије, Уједињених Арапских Емирата и других земаља источне Европе и централне Азије, наводи амерички портал
"Блумберг": Увоз Русије враћен на ниво из 2020. године© Tanjug/AP Photo/Andy Wong

Како би обезбедила полупроводнике и другу технологију неопходну за вођење Специјалне војне операције у Украјини, Русија успешно избегава санкције Европске уније и Групе 7, оцена је високог европског дипломате, преноси "Блумберг".

Увоз Руске Федерације углавном се вратио на нивое из 2020. године, а анализа података о трговини указује на то да се напредни чипови и интегрисана кола, произведени у ЕУ и њеним савезницама, испоручују у Русију преко трећих земаља као што су Турска, Уједињени Арапски Емирати и Казахстан.

Иако су земље ЕУ и Г7 увеле више пакета санкција од почетка сукоба у Украјини пре годину дана са намером да онеспособе руску војну машину и поткопају њену економију, подаци сугеришу да је стварни утицај санкција у појединим областима за сада мањи од онога чему су се европски званичници надали.

"Само потписивање нових санкција није довољно. Влади су сада потребни механизми за њихово спровођење", рекао је Даниел Танебаум, руководилац Глобалне праксе за борбу против финансијског криминала у консултантској фирми "Оливер Виман".

Испоруке робе из Кине у Русију су такође порасле, јер улога Пекинга у снабдевању Москве све важнија, истакао је неименовани званичник ЕУ, напомињући да поједине земље изван блока нису саме санкционисале Русију, а већина њих је више пута порекла да помаже Кремљу.

ЕУ је санкционисала скоро 1.500 појединаца, ограничила извоз стотина роба и технологија и циљала многе од кључних извора руских прихода, међутим постоји забринутост да ЕУ још нема ефикасан апарат за спровођење тих мера и да заостаје за Сједињеним Америчким Државама.

САД имају дужу историју санкционисања страних сила, централизовану агенцију, ефикасније процедуре за прикупљање информација, као и строге законе и алате за спровођење правила у земљи и иностранству.

Са друге стране, у ЕУ спровођење рестрикција је сложен процес, који је углавном у надлежности држава чланица. Док Европска комисија, као извршни орган, надгледа имплементацију и даје смернице, националне власти су одговорне за идентификовање кршења и изрицање казни, што значи да су резултати неуједначени.

На крају крајева, реч је о политичкој вољи, а национални званичници могу бити под притиском када је у питању предузимање оштрих акција против сопствених компанија.

На први поглед, санкције су делотворне, додаје "Блумберг".

Али, информације које је прикупио "Трејд дата монитор" са седиштем у Женеви, показују да се нека роба под санкцијама, посебно савремени полупроводници, преусмерава у Русију преко трећих земаља, од којих су многе нагло промениле своје трговинске навике након уведених санкција Русији.

У неким случајевима, извоз технологија у Русију, које би могле да се користе у војне сврхе у Украјини, порастао је са нулте вредности на милионе долара.

Казахстан је 2022. године извезао у Русију напредне полупроводнике у вредности од 3,7 милиона долара, у односу на само 12.000 долара у години пре почетка сукоба.

Русија је куповала у просеку 163 милиона долара напредних чипова и интегрисаних кола од ЕУ, САД, Јапана и УК сваке године, између 2017. и 2021. године. У 2022. то је пало на око 60 милиона долара.

Подаци показују да су Турска, Србија, Уједињени Арапски Емирати и друге земље источне Европе и централне Азије, помогле да се надокнади мањак.

У међувремену, испоруке високотехнолошких компоненти тим земљама из савезничких нација порасле су за сличан износ.

Иста врста обрасца је очигледна у стотинама категорија производа, али је посебно акутна када су у питању напредни чипови и интегрисана кола која се могу користити у војне сврхе, рекао је европски дипломата.

С обзиром на то да руски сукоб у Украјини улази у другу годину, ЕУ и њени савезници су све више фокусирани на пооштравање санкција и спречавање њиховог заобилажења.

Међутим, како наводи америчка агенција, праћење пошиљки није једноставан процес. Купци понекад користе сложена корпоративна возила и моделе дистрибуције да прикрију крајње одредиште робе. Непотпуна папирологија такође компликује надзор, као и такозвана претоварна места, где се роба премешта између возила или даље преусмерава.

Администрација Џозефа Бајдена најавила је обрачун са посредницима којим се Русија користи за избегавање санкција и контроле извоза, напомињући да су Кина, Јерменија, Турска и Узбекистан локације које користе за илегално преусмеравање забрањених артикала у Русију.

Г7 је прошле недеље најавила нови механизам за јачање спровођења рестриктивних мера, а ЕУ је такође увела неколико мера са циљем да спречи земље да помажу Русији.

Дискусије о пооштравању режима спровођења ЕУ санкција, отвориле су дебату о томе где треба да лежи удео одговорности између Брисела и европских престоница када су у питању полицијске мере, истакао је неименовани европски дипломата, преноси "Блумберг".

image