Србија и Балкан

Историја се понавља: Сви који су ратовали против Срба, данас ратују против Руса

Србију данас притискају да им се потчини они који су је бомбардовали 1999. године, а Русију да изопште јер је устала против неморалног и бездушног Запада, каже председник Међународне словенске академије наука, образовања, уметности и културе Сергеј Бабурин
Историја се понавља: Сви који су ратовали против Срба, данас ратују против Руса© Српско-руско братство

Округли сто "НАТО ратови против Срба и Руса" у организацији Српско-руског братства одржан је данас у Београду, а модератор округлог стола Срђан Перишић истакао је да НАТО агресија на Србе, која се догодила пре 24 године, и глобални сукоб који се дешава данас имају једну сличност – сви они који су ратовали против Срба 1999. године данас ратују против Руса.

"Као што сукоб 1999. године није био сукоб Срба и Албанаца, већ Срба и НАТО земаља, данас није у питању сукоб Руса и Украјинаца, већ Руса и НАТО земаља", истакао је Перишић.

Према његовим речима, ако је агресија НАТО на Србе била врхунац једнополарног хегемонског поретка Сједињених Америчких Држава, онда ће данашњи сукоб означити почетак праведнијег мултиполарног света.

Примаков: НАТО канибализам 1999.

Руководилац "Росотрудничества" (Федералне агенције за послове Заједнице независних држава, сународнике који живе у иностранству и међународну хуманитарну сарадњу) Јевгениј Примаков поручио је да су прошле 24 године од НАТО агресије на Србију, а да су за то време стасале "генерације које о покушајима западног света да уништи Србију знају само из књига и са интернета".

"Оне се не сећају зла, па чак говоре о братству и пријатељству са земљама НАТО, о заједничкој будућности. Неретко су чак спремне да од НАТО траже опроштај, јер НАТО није уништио Србију у потпуности", рекао је Примаков у видео-обраћању.

Указао је на чињеницу да је и у земљама НАТО, Европи и у Америци, израсла генерација која ништа не зна о том рату, у коме је 78 дана преко хиљаду НАТО авиона свакодневно бомбардовало српске градове, мостове, стамбене зграде. Каже да је људско памћење веома селективно, нарочито када са њим раде лукави и злонамерни.

Људе у Европи и Америци подсетио је на трогодишњу Милицу Ракић која је страдала у експлозији касетне бомбе НАТО која је пала поред њене куће, на хиљаде војника који су ратовали за независност своје земље, али и две и по хиљаде цивила, чији су живот згазили САД и њихови саучесници у злочину.

Подсећа да западни медији, а тим пре политичари, нису говорили о Милици Ракић и другим цивилима који су погинули у бомбардовању, али су тада Русима многи Срби рекли: "Погледајте, покушали су да нас униште. Следећи сте ви – Русија". И то се, каже, обистинило.

"Никада нећемо заборавити лекцију дрске и незаконите агресије западног света, света 'златне милијарде' света колонијалистичких империја и корпорација, света САД и НАТО, против Југославије. Да ли ће Србија заборавити? Само Бог зна. Али је Русија донела своје закључке", закључио је Примаков.

Петронијевић: Историја се понавља

Председник Центра за обнову међународног права, адвокат Горан Петронијевић нагласио је да је главни задатак непрекидно понављати и говорити о НАТО агресији, како младе генерације не би заборавиле на те злочине, јер "ако се настави са испирањем мозга овог народа и простора можемо да очекујемо да за неколико година будемо у загрљају са НАТО".

Каже да, нажалост, у великој мери почиње да се јавља заборав, у ревизији корекције историје и наводи да бомбама, ракетама, осиромашеним уранијуном и касетним бомбама нису могли да поразе Србију, али после свега тога почео је "тежак процес мењања мозга и испирања свести нације".

Према његовим речима, НАТО се специјализовао у спровођењу тих метода "меке моћи", а резултат је да огроман број становништва не зна елементарне ствари о важним догађајима.

Када је реч о сукобу који је почео на КиМ, каже да се на тим просторима водио озбиљан рат и да су тамо данас исти људи који су били и пре више од две деценије.

"Видело се да они то не раде сами, иако се у том тренутку нико није видео као што се то данас види у Украјини, да иза УЧК стоји огромна организована сила, а како сукоб одмиче они се појављују у различитим фазама. Гле чуда, у питању су исти ови актери које сада видите око нас, његову екселенцију Кристофера Хила смо видели на Косову, стајао је иза Вокера када су лагали о Рачку, али и Холбрука…Читава екипа тих булдожер дипломата из САД која се појављивали на тим просторима, и до дан данас они који су живи су остали константа", објашњава Петронијевић.

Хил је, подсећа, након операције Олуја, у Пентагону примао хрватске официре, честитајући им, након највећег етничког чишћења после Другог светског рата.

"Нажалост, статут наше државе је такав да немамо моћи да таквом дипломатском бандиту откажемо гостопримство да се врати одакле је дошао", каже Петронијевић.

Наглашава да Србија није поражена са војног аспекта, већ се то догодило након окончања војних сукоба.

"Самопрокламовано Косово за неколико месеци биће примљено у Интерпол, а онда ће се појавити десетине хиљада потерница и оптужница са циљем коначног решења – Косово без Срба, јер Срби су проблем, ако отклониш Србе немаш више проблем", прецизира адвокат Петронијевић.

Подсећа да су Срби много пута лажно оптужени, попут полицајаца који су преко 20 година служили у полицији тзв. Косова – "када су изашли и скинули униформе сетили су се да су наводни ратни злочици".

Говорећи о феномену "лажне заставе", каже да се дешавања у Југославији "готово у длаку" понављају у Украјини.

"Рачак, који је послужио као повод за НАТО агресију, то је један од класичних примера терористичке стратегије и може се видети као траг иза НАТО-а куда год је прошао: Либија, Сирија, Авганистан, Иран, читава Северна Африка, Украјина. Све то су тренирали на нама, а данас покушавају да ураде Русима", рекао је Петронијевић.

Један од примера "лажне заставе" је догађај из 1999. године, када је два пута бомбардован затвор у Истоку, где је највећи број затвореника био албанске националности, а све су намеравали да ставе на терет Србима. Исто се догодило и летос у затвору Јеленовка недалеко од Доњецка.

Украјинци, тачније НАТО војници који ратују у саставу Украјине, објашњава Петронијевић, бачачем ракета ХИМАРС погодили су халу у којој су били заробљени припадници АЗОВ-а, само због тога што су добили информације да су неки од њих почели да причају о томе ко стоји иза њих, које злочине су починили и слично, другим речима да их ућуткају. Преко 70 њих је преживело и могли су да се сведоче. Све то указује на чињеницу да се историја понавља, каже Петронијевић.

Бабурин: Устали смо против Запада

Председник Међународне словенске академије наука, образовања, уметности и културе и бивши потпредседник Државне Думе Сергеј Бабурин нагласио је да је Русија пре 24 године била другачија него данас.

"Убеђен сам, да на челу Русије тада није био Јељцин, него данашњи председник Владимир Путин, све би било другачије. Али уочи агресије, у разговору са председником Слободаном Милошевићем, био сам принуђен да му кажем да се Кремљ налази под западном контролом и да Словени не треба да полажу велике наде на Јељцина и његов тим", рекао је Бабурин и додао да је Русија учинила све што је могла да спречи "тај бандитски чин", али нажалост, није имала довољно снаге, политичких и других средстава.

Казао је да се нада "да ће јединство Срба и Црногораца бити обновљено, као и јединство Великоруса, Белоруса и других народа руске цивилизације.

Истиче да се Запад постарао да уништи сам појам суверенитета, а САД и њихови западни савезници су у две деценије 21. века извршили своје "хуманитарне" интервенције више од 20 пута.

Наглашава да Србију данас притискају да се потчини онима који су је бомбардовали 1999. године, а Русију да изопште јер је устала против неморалног и бездушног Запада.

"Да, устали смо против Запада, и у томе ће, надам се, Срби и Руси бити јединствени. Ми смо у Европи последње упориште духовно-моралних вредности. Да, то је православна традиција, али многи православни народи су се предали, као нпр. Грци. Хајде да разумемо: данашња западна инвазија на људске душе је директан наставак агресије из 1999. И тој инвазији морамо заједно пружити отпор", закључио је Бабурин.

Ђурковић: Наставили су да воде рат против Србије

Пуковник и бивши командант 125. моторизоване бригаде Љубинко Ђурковић казао је да је данас немогуће не подсетити се жртава које су приложене "на олтар отаџбине" током 78 дана агресије.

Погинуло је тада 1.100 припадника оружаних снага, евидентирано је 2.000 страдалих цивила, али по неким проценама, било је и до 10.000 цивилних жртава.

Ђурковић указује на чињеницу да рат садржи и друге компоненте - психолошке, дипломатске и слично, и док се Србија придржава споразума о миру, "непријатељ је нашао могућност да у другим облицима настави ратна дејства".

"Они су током година одређеним дипломатским притисцима, деловањем НВО, наставили да воде рат против Србије", прецизира Ђурковић.

Напомиње да је, поред многобројних жртава, срушених инфраструктурних објеката, болница, цркава, почињен и "својеврсни геноцид", употребом муниције са осиромашеним уранијумом.

Према западним проценама избачено је 15,1 тона муниције са осиромашеним уранијумом, док анализе руских стручњака показују да је реч о бројци од око 50 тона. Као последица, наводи Ђурковић, проценат оболевања од канцера у Србији увећан је за 50 одсто.

"Сва та херојска борба не даје нам за право да поклекнемо пред притисцима, мислим да у једном тренутку морамо устати против таквог неоружаног облика ратовања", казао је.

Подсећа да је у току извођења ратних дејстава непријатељ са 1.150 авиона извео 27.000 авио-полета, употребио је 420.000 пројектила, са преко 30 тона челика...

Оно што је запамћено као једно од највећих злодела су напади на 22 болнице, 21 дом здравља, 45 цркава и 68 манастира, али и небројено гробља.

Кршљанин: Русија и Кина предводе нови свет

Амбасадор Владимир Кршљанин, председник Српског одељења Међународне словенске академије, нагласио је да "Русија и Кина данас предводе људску цивилизацију која је на путу тријумфа над својом супротношћу, Западом".

"Тај тријумф који је већ наступио, али је мало одложен због рата у бившој Украјини, можемо звати нови свет или свет равноправних. Њега карактеришу духовне и моралне вредности, љубав и сарадња, а у антицивилизацији све то нема значаја. Ако и постоји, представља само параван, а једини принцип власти је помоћу злочина и обмане", наводи Кршљанин.

Истиче да је вековима православни свет носилац цивилизације у Европи, а да су Србија и Русија главна мета Запада, од Крсташких ратова, па до данас.

"Немогућност да се раније одупремо произилази из суштинске разлике цивилизације и антицивилизације. Запад је пет векова био економски најмоћнији део света, наметао мисао да је западна мисао најбољи начин да се разуме свет. Руси и ми данас знамо да то није тако. Нови свет је претекао Запад у свему, јер је сарадња, а не злочин, темељ стваралаштва. Једино трујумф новог света у свему може спречити Запад да покрене нуклерани рат", додаје Кршљанин.

Према његовим речима, Србија је претеча новог света, а њен отпор НАТО агресији није био очајнички, већ духовно супериоран и зато 19 западних земаља није успело да је победи.

Нарочњицка: Српски дух је са нама, Русија мора да победи

Оснивач и председник Фонда историјске перспективе и академик САНУ Наталија Нарочњицка на самом почетку обраћања присетила се времена НАТО бомбардовања када је у Србију дошла преко бугарских планина, рекавши да је тада видела несаломиви српски дух.

Она је истакла да је и данашњи српски отпор притисцима НАТО-а и ЕУ "чист пламен који избија из натруле тињајуће мочваре словенства" и додала да је данашња конфронтација Русије и Запада постала очита 2022. године када је Москва извршила одважан чин који је ставио тачку на еру америкоцентричног света.

"Победа Русије довешће до крупних, постепених, можда не брзих, али обавезних, промена великих размера у односима снага и улогама различитих цивилизација и држава, она ће променити односе између различитих економских и животних стилова, а да не говоримо о војној конфигурацији", поручује Нарочњицка.

Каже да је Специјална војна операција прерасла у рат са англосаксонским светом, те да је Западна Европа у протекле три деценије изгубила утицај на светску политику и постала "послушни инструмент".

Она додаје да је Србија "енклава веома непријатна за Запад, са свих страна стиснута од стране НАТО-а".

"Није случајно учињено све да се Црна Гора отргне од Србије, иако је генерално свима јасно да је то једна нација са извесном племенском индивидуализацијом на српски и црногорски квалитет. Али требало је да буде отргнута од Србије, јер је излаз на море, по мом мишљењу, главна ствар – Бока Которска", каже она и додаје да су такве тежње постојале и уочи Првог светског рата када су све стратешке обале Европе на масонским мапама биле приказане као региони Енглеске. Енглеска данас покушава да поврати своју улогу, али, наравно, главне су САД.

Данашњи циљеви Запада у односу на Русију су, како оцењује, гушење њене воље, слабљење њене економије. Истиче да им то, ипак, не полази за руком.

"Свих 30 година након распада и краха Совјетског Савеза, англосаксонски свет је чинио све да разради неку нову форму колонијализма у односу на Русију, како би њени ресурси и њен финансијски систем били интегрисани у западни систем и у ствари ми, народ, не бисмо њима располагали", рекла је она и додала да је уз руководство председника Владимира Путина постало јасно да Русија за себе гради други пут.

Напомиње да је данас конфронтација достигла толики степен зле страсти на Западу да је потпуно егзистенцијалне природе, као и да се због тога актуелни сукоб назива трећим светским ратом. 

Истиче да се на Србију врши притисак са циљем да се она одрекне Косова и Метохије за које каже да је колевка српске државности.

"Геополитички, то је стварање друге, милитантно-исламске агресивне албанске државе, која има заједничку границу са Албанијом и постепено остварење сна о великој Албанији", каже руска академкиња и додаје да ће Запад зажалити због тога.

Наводи да НАТО притиска Србију, захтевајући од ње немогуће, да ишчупа срце свог историјског живота, а то се ради да би се Срби деморалисали, понизили, а затим били увучени у њихове финансијске, економске, војне структуре, па још и отворили њихову војну базу и били натерани да се боре против Русије.

"Мислим да то неће успети, али, наравно, ради тога Русија мора да победи. Али у томе нема ништа ново. Не могу да кажем да је то нови задатак", каже Нарочњицка.

Према њеним речима, јасно је да се Србија налази у тешкој ситуацији и да, без обзира на сва лавирања елита, разуме да је српски дух и даље са Русијом. Додаје да се нада да ће скора победа Русије, иако тешка, донекле "расхладити жар и притисак на Србију".

Констатује да је Србија имала кратак период наде да ће се Запад понашати тактичније према српској нацији, али да се данас морални отпор Русије по Србије поклапа по фази и да то сматра веома вредним.

image