Србија и Балкан

Брнабић: Никада није планирано измештање и гашење позоришта "Бошко Буха"

Позоришна сала је увек била укњижена на Град Београд, никад није била у власништву приватне компаније и никада није била предмет продаје или реституције, објаснила је премијерка
Брнабић: Никада није планирано измештање и гашење позоришта "Бошко Буха"© TANJUG/ MILOŠ MILIVOJEVIĆ

Никада није планирано било какво измештање и премештање позоришта "Бошко Буха", тј. ни градска ни републичка власт нису планирале да затварају, измештају или гасе дечје позориште на Тргу републике број 3, написала је премијерка Србије Ана Брнабић у ауторском тексту у "Политици".

Само једна од чињеница која говори о томе је, како прецизира Брнабић, буџет Града Београда за 2023. годину који је усвојен у децембру прошле године, а којим је издвојено 5,5 милиона евра за доградњу и реновирање ове установе културе.

За извођење тих радова, управо на локацији на којој се позориште данас налази, већ је добијена грађевинска дозвола, наводи премијерка.

"Правни проблем направљен је када је 5. маја 2000. године Републичка дирекција за имовину продала део предметног простора угоститељском предузећу 'Стари град', а онда 27. априла 2004. године то предузеће продало 'Рубину' простор површине 229.77 м2, а да није јасно прецизирано о којем простору се ради. Тај уговор омогућио је приватној компанији да се упише као власник дела улаза (фоајеа) у позориште 'Бошко Буха'", наводи Брнабић.

Она је истакла да је позоришна сала увек била укњижена на Град Београд, да никад није била у власништву приватне компаније и да никада није била предмет продаје или реституције.

Брнабић је нагласила да Влада Србије годинама ради на решавању овог проблема.

"Као резултат тих напора, 24. децембра 2021. године, фирма 'Бутик 1' је, као сувласник објекта, дала сагласност да Град Београд, као сувласник, предузима радње на прибављању неопходних дозвола и сагласности и изводи радове на реконструкцији и доградњи објеката позоришта 'Бошко Буха' у Београду, а која је оверена и код нотара", навела је Брнабић и додала да су наставили да паралелно решавају имовинско-правна питања.

Нагласила је и то да је простор у старој згради Поште у "Београду на води" понуђен 'Бухи' као додатна сцена, а не као алтернативни простор.

image