Србија и Балкан

Брнабић демантовала да је Србија плаћала Гренела и Хилари Клинтон за лобирање

Премијерка Србије рекла је и да нема шта да дода на оно "што је Боцан-Харченко јавно рекао и демантовао"
Брнабић демантовала да је Србија плаћала Гренела и Хилари Клинтон за лобирањеwww.globallookpress.com © Foto www.imago-images.de/Beowulf Sheehan/ZUMAPRESS.com

Председница Владе Србије Ана Брнабић демантовала је наводе о финансирању страних званичника да би лобирали за Србију. Она је изјавила и да је разговарала са руским амбасадором Александром Боцан-Харченком поводом довођења Русије у везу са демонстрацијама испред зграде Председништва Србије на Андрићевом венцу.

Брнабић је рекла да нема шта да дода на оно "што је Боцан-Харченко јавно рекао и демантовао". 

Изјаве "тајкуна и опозиције" да је некадашњем специјалном америчком изасланику Ричарду Гренелу плаћено да лобира за интересе Србије, премијерка је окарактерисала као "бруталну лаж".

"Ричард Гренел није плаћен од стране Владе Републике Србије, као и ни од кога у Србији за било какво лобирање. Реч је о човеку који је први пут као високи амерички званичник показао разумевање за ставове Републике Србије и положај Срба на КиМ, без тога да се одрекао званичне америчке политике, а то је да они признају и подржавају независност такозване Републике Косово. Најобјективније је рекао да је Србија фактор стабилности и да се председник Александар Вучић бори за мир и стабилност, регионалну повезаност и регионалну сарадњу, а да су фактор нестабилности и деструкције Аљбин Курти и званичници у Приштини. Само због тога је ваљда заслужио да говоре да је он плаћен и да ради за Београд, тиме наносећи немерљиву штету нашој земљи", рекла је она за ТВ Хепи.

С тим у вези додала је да је замолила прошле недеље Генерални Секретаријат Владе Србије да се извуку све уплате иностранству из периода од 2014. до 2015. године. 

Такође је рекла да може да документује исплате ка иностранству, у доба кад је председник Владе Републике Србије био Александар Вучић 2014, 2015, 2016. и 2017. године.

"Још једна у низу лажи о томе шта ради Александар Вучић је та да је 2016. године, када је био председник владе, фондацији Хилари Клинтон исплатио 2 милиона долара", подсетила је она и додала да је та неистина потекла из неких медија из Црне Горе, а да су је потом преузеле и злоупотребиле "лажне патриоте" са циљем да обману грађане и нацију и дестабилизују Србију.

"Веома је лако проверљиво, нисмо имали значајна девизна плаћања 2014. године. Све ћу вам рећи до детаља. Важно ми је да грађани виде колико смо транспаренти и да немамо шта да кријемо. Те 2014. године преко Народне банке Србије извршен је промет у износу од само 1.336.000 евра. 96,6 посто је уплаћено у иностранство. То је помоћ Републици Српској, предлог председника Вучића како би изразио саосећање током поплава", објаснила је Брнабић и нагласила да су Србији неопходни мир и стабилност, због чега је потребно да се сви удружимо ка заједничком циљу. 

image