Србија и Балкан

Абазовић: Коњевић и Кривокапић су извршили кривично дело

Премијер Црне Горе у техничком мандату рекао је да подржава постављање спомен плоче посвећену хрватским vojnicima у Морињу, али не на незаконит начин
Абазовић: Коњевић и Кривокапић су извршили кривично дело© Global Look press

Настављају се превирања у техничкој Влади Црне Горе.

Министри одбране и спољних послова Црне Горе, Рашко Коњевић и Ранко Кривокапић, направили су огроман дипломатски скандал јер су хрватску државну делегацију довели у заблуду, оценио је Дритан Абазовић.

Црногорски премијер у техничком мандату је новинарима казао да подржава постављање спомен плоче у Морињу, али не на незаконит начин.

"То што су урадили Коњевић и Кривокапић, они су хрватску државну делегацију довели у заблуду и направили огроман дипломатски скандал. Ставили су плочу, а да ниједним папиром нису обавестили Владу Црне Горе и надлежне органе", рекао је Абазовић.

Постављена спомен-плоча на бившем логору Морињ у Котору посвећена је хрватским цивилима и браниоцима који су ту били заточени током опсаде Дубровника 1991. године. Црногорски медији пишу да би спомен-плоча требало да буде уклоњена по налогу Управе за инспекцијске послове.

Абазовић је оценио да су Коњевић и Кривокапић починили кривично дело, наводећи притом да Министарство културе Црне Горе и Скупштина општине Котор уопште нису били обавештени о постављању контроверзне спомен-плоче.

На питање како смењује министре у влади којој је изгласано неповерење, Абазовић је одговорио да се позива на Устав као највећи правни акт и Закон о државној управи. Министри, како је казао, за свој рад одговарају парламенту и председнику Владе.

"Будући да у овом тренутку не можемо са прецизношћу да кажемо када ћемо имати нову Владу, морам рећи да они који не воде политику владе, не би било добро да учествују у њеном раду. Позивам посланике да се око тога изјасне. Влада обавља све своје задатке до избора нове. Не могу да дозволим ситуцију да у обављању тих задатака неко не поступа у интересу владе, јер је интерес владе и национални интерес. Замислите да техничка влада траје две године и да неко од министара води потпуно супротну политику, и да ми сви "перемо руке" и кажемо "техничка је влада, ми људима не можемо ништа"", рекао је Абазовић а преносе црногорски медији.

Одговарајући на питање које конкретно националне интересе нису заступали Коњевић и Кривокапић, Абазовић је казао да ти министри седе у влади где оптужују премијера за везе са шверцом цигарета.

"Друга ствар је то што постављање плоче на начин који је противзаконит није у интересу грађана Црне Горе и помирења. Ако имамо имамо дипломатску мрежу која не заступа званичне ставове Владе Црне Горе, него одређених политичких структура, онда је то огроман проблем. Ако људи учествују у одбрани људи који праве злоупотребе у безбедносном сектору у контиунуитету, и желе да стану у њихову одбрану, у циљу да се све не раскринка до краја, не могу да буду саставни део тима“" указао је Абазовић.

image