Србија и Балкан

Протест у Приштини: Бацамо димне бомбе, Курти помрачио перспективу "Косова" (ВИДЕО)

Социјалдемократска партија која је организовала протесте сматра да Аљбин Курти нема легитимитет, и да би из тог разлога требало да поднесе оставку
Протест у Приштини: Бацамо димне бомбе, Курти помрачио перспективу "Косова" (ВИДЕО)© FOTO TANJUG/ DOPISNIK KiM

На главном приштинском тргу "Захир Пајазит" окупило се неколико стотина грађана који протестују против актуелног премијера привремених приштинских институција Аљбина Куртија и европског предлога за КиМ.

Окупљени демонстранти су се потом упутили према згради владе привремених приштинских институција, где су бацили димне бомбе.

На челу овог протеста су функционери Социјалдемократске партије.

Председник Социјалдемократске партије Дардан Молићај рекао је да је премијер привремених приштинских институција променио презиме из Курти у "Заједница".

"Оно што ће остати као доказ овог времена и ове владе јесте да је Албини променио презиме. Аљбин се више не презива Курти, он се данас презива Заједница, Аљбин Заједница", поручио је симболично Моћикај, алудирајући на то што је Курти пристао на формирање Заједнице српских општина.

Додао је да је Курти одлучио супротно вољи већине грађана, из носталгије према СФРЈ.

"Иако је влада имала већину, није одлучивала у интересу већине. Злоупотребила је интерес те већине и одлучивала у свом интересу. Одбијање споразума о редефинисању граница, нарушавање сарадње са Белом кућом и искључењу 'Прешевске долине' из разговора... Са друге стране, прихватање Заједнице српских општина у Титовој вили није случајно, јер када је одбачено редефинисање граница, аутоматски се одбацује и ЕУ, док афирмацијом Заједнице - афирмише носталгију за Титом", истакао је политичар и додао: 

"Оно што радимо је црни дим јер сматрамо да је ова власт помрачила перспективу 'Косова' и позивамо грађане да буду на опрезу и да се супротставе овом споразуму", поручио је Молићај.

Социјалдемократска партија сматра да Курти нема легитимитет, и да би из тог разлога требало да поднесе оставку.

Натира Кучи из ове странке рекла је јуче да су протест подржали Удружења ратних ветерана ОВК, НИСМА Фатмир Љимај и многе друге грађанске иницијативе које, према њеним речима, желе Куртијеву оставку.

Кучи је истакла да се овај протест организује јер сматрају да је Курти прихватио стварање ЗСО споразумом у Охриду и променио приступ који је имао 15 година у опозицији.

image