Србија и Балкан

Фон Крамон позива Српску листу да промени одлуку о неучешћу на изборима

Избори су суштинска прилика за људе на северу "Косова" да обезбеде самоуправљање кроз искоришћавање својих демократских права, поручују из Европског парламента
Фон Крамон позива Српску листу да промени одлуку о неучешћу на изборима© Milos Tesic/ATAImages

Известилац Европског парламента за "Косово" Виола фон Крамон поставила је на Твитеру факсимил писма које је потписала заједно са послаником социјалдемократа Тијсом Ројтеном, у којем је навела да "ЕП дубоко жали" због одбијања Српске листе да учествује на предстојећим изборима на северу Косова и Метохије.

Она је истовремено позвала Српску листу да "без одлагања" достави своју изборну листу.

У писму је позвала институције у Приштини да, иако је истекао рок за пријаву кандидата за учешће на изборима, "покажу флексибилност" и позову Српску листу да преда листе кандидата без одлагања.

Наводи се и да члан 7 споразума о нормализацији односа који је договорен 27. фебруара обавезује обе стране да обезбеде одговарајући ниво самоуправљања за српску заједницу на Косову и Метохији.

"Избори су суштинска прилика за људе на северу Косова да обезбеде самоуправљање кроз искоришћавање својих демократских права", наводи се у писму и додаје да би неучествовање на изборима одузело право становницима севера КиМ да изаберу своје представнике који ће радити на изградњи боље будућности за њихову заједницу.

Рок за пријаву кандидата за ванредне локалне изборе у четири општине на северу КиМ је истекао, а Српска листа није поднела кандидатуру.

Српска листа саопштила је да је одлука те странке да не учествује на изборима последица "континуираног институционалног насиља које над српским народом спроводи режим Аљбина Куртија, лишавајући Србе свих људских права на тлу Европе у 21. веку".

У саопштењу је прецизирано да се то односи пре свега на неиспуњење јасних захтева те странке, због којих је и напустила косовске институције, а то су формирање Заједнице српских општина (ЗСО) и повлачење свих специјалаца са севера КиМ.