Свет

Захарова о одлуци УН: Вашингтон се плаши истине, која представља претњу за њих; Кина: Нешто се крије

Ова истрага не само да није потребна САД и свим оним које су навели као саучеснике, већ ће им нанети директну штету, поручила је портпаролка руског Министарства спољних послова
Захарова о одлуци УН: Вашингтон се плаши истине, која представља претњу за њих; Кина: Нешто се кријеwww.globallookpress.com © MFA Russia/via Globallookpress.com

Портпаролка руског Министарства спољних послова Марија Захарова реаговала је на одлуку СБ УН да се не усвоји руски нацрт резолуције о Северном току, рекавши да Вашингтону није потребна истрага о гасоводу, пошто откривање истине представља претњу за њих и наноси им директну штету.

"Ова истрага не само да није потребна САД и свим оним које су навели као саучеснике, већ ће им нанети директну штету. Појава истине представља претњу свима њима", рекла је Захарова у емисији "Соловјев уживо".

Она је нагласила да је западним земљама све могуће, као и да се баве саботажом.

"Могу да се баве саботажом, сами су то себи дозволили, рекли су да ће уништити цивилну инфраструктуру ако нешто не буде ишло по њиховом плану. Могу да постављају нуклеарно оружје на територију других земаља које нису њихови суседи, подсетила бих да се америчко нуклеарно оружје налази у земљама НАТО-а у Европи које нису њихови суседи", истакла је Захарова.

Заменик кинеског представника у СБ УН Генг Шуанг поручио је да земље које нису подржале руско-кинески нацрт резолуције о међународној истрази саботаже Северног тока нешто крију.

"Неке земље су рекле да непоткрепљене тврдње предодређују исход истражних радњи. Напротив, истрага УН-а је најприкладнији и најпоузданији начин за спровођење истраге. У најмању руку, ако ове земље блокирају дозволу Међународног истражног савета, онда то изазива сумњу да нешто крију", рекао је Шуанг.

Он је нагласио да се Кина нада међународној истрази терористичког напада на Северни ток, а да ће њени резултати бити представљени што је пре могуће.

"Кина се нада да ће међународна истрага бити спроведена и да ће резултати бити представљени што је пре могуће. Савет безбедности има одговорност да настави да се бави овим инцидентом", додао је он.

Према његовим речима, поједини чланови СБ изјаснили су се да је потребно прво завршити националне истраге, а затим размотрити идеју међународне истраге.

"Прошло је више од шест месеци од експлозија и неопходно је да се ове истражне радње спроведу што је пре могуће, иначе ће бити теже прикупити доказе и добити поуздане резултате истраге", нагласио је дипломата.

Амерички новинар Симор Херш изјавио је да није изненађен одбијањем Савета безбедности УН да усвоји руску резолуцију којом се позива на стварање међународне комисије за истрагу саботаже Северног тока.

"Наравно. Зашто им то треба? Шта сте друго очекивали од њих? Да је другачије, то би била вест", рекао је Херш.

Подсетимо, Савет безбедности УН није усвојио руски нацрт резолуције којим се Генерални секретар позива да формира међународну комисију за истрагу околности саботаже Северног тока.

Због става западних земаља, документ није добио девет од укупно 15 гласова.

Заменик представника Русије при Уједињеним нацијама Дмитриј Пољански изјавио је да је Запад извршио снажан притисак на чланице Савета безбедности УН да не гласају за руски нацрт резолуције, којом се позива генерални секретар организације да формира независну међународну комисију за истрагу саботаже Северног тока.

Он је нагласио да ће се Москва вратити на тему саботаже Северног тока у Савету безбедности УН и да ће Данска, Немачка и Шведска на било који начин морати да поднесу извештај овој организацији о својим истрагама о Северном току.

image